DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Vegyes az új naptár fogadtatása Ázsiában

Mivel a sepangi F1-es versenyt tavaszról őszre helyezték át, gyors egymásutánban három távol-keleti nagydíj zajlik majd szeptember-októberben. Szingapúrban nem elégedettek ezzel.

A Malajziai Nagydíjat a pálya törekvéseinek köszönhetően jövőre tavasz helyett ősszel rendezik meg, a földrajzi közelség miatt pedig Szingapúrral állították párba. Mindkét futam tiltakozott az ellen, hogy egymást követő héten rendezzék meg őket, mivel jelentős számú nézőt vonhatnak el egymástól. Végül két hét fogja a kettőt elválasztani (a szingapúri versenyt szeptember 18-án, a malájt október 2-án tartják), a fogadtatás pedig vegyes.



A sepangi aszfaltcsík főnöke, Razlan Razali jobban megbarátkozott a módosítással, nem gondolja, hogy a fényűzőbb Szingapúr rajongókat rabol el a maláj versenytől, ellenkezőleg, szerinte mindkét helyszín nyerhet a módosításon. A Straits Times lapnak egy felmérésre hivatkozott, amely szerint azok a turisták, akik hat-kilenc órás repülőúttal utaznak Malajziába, körülbelül két hetet töltenek a régióban. Szerinte a beosztás kedvezni fog az olyan elvetemült rajongóknak, akik két verseny is meg akarnak tekinteni – a Japán Nagydíjat egy héttel Sepang után tartják.

Szingapúrnak viszont sokkal kevésbé tetszik az átszabott kalendárium. „Eljuttattuk visszajelzésünk a FOM-nak, hogy nem támogatjuk az egymást szorosan követő versenyeket” – mondta a helyi promóter, aki azonban további részletekbe nem bocsátkozott.

Visszatérve Malajziára, a szervezők abban is bíznak, hogy a kiélezettebb bajnoki küzdelem izgalmasabb versenyhez vezet. „A versenyzők csatázni fognak. Mivel a Petronas a mi szponzorunk is, a hazai rajongók egy Mercedes-győzelmet akarnak majd látni” – mondta Razali. Októberben lényegében egy kéthetes fesztivál zajlik majd Sepangban, hiszen az F1-et követő, 9-i hétvégén tartják a MotoGP Maláj Nagydíját. A szervezők elvárásai nagyok, habár az eredményességet beárnyékolhatja, hogy ez a verseny egybeesik az F1-es Japán Nagydíjjal.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: