DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 19. vasárnap
F1

Formula Junior: A forgatókönyv folytatódik

Óriási bukás az időmérőn, unalmas verseny, furcsa megjegyzés, kiszállással fenyegetőzés. Következő cikkünk a Japán Nagydíj történéseit eleveníti fel, ahol visszaállt a megszokott sorrend.

Kolbert Márió, a Formula Junior sorozat szerzője 13 éves, a Formula-1-et 2008 óta követi, eddig pedig egy időmérőt és futamot sem hagyott ki. Összefoglaló cikkeiben feleleveníti az egyes versenyek eseményeit, és értékeli a legfontosabb pillanatokat.

Időmérő

Az időmérőt már száraz körülmények között kezdték meg. A Q1-ben szinte a szokásosak estek ki, viszont most a McLaren Honda megúszta, akik nem: Rossi, Stevens, Verstappen, Nasr és Ericsson. A Q2-ben már búcsúzott a két McLaren, rajtuk kívül Hülkenberg, Maldonado és Sainz. A Q3-ban már izgalmasabban alakultak a dolgok, ahogy Kvyat az edzés utolsó 36 másodpercében a 11-es kanyar bejáratánál fűre tette a bal oldalsó kerekeket, és a falhoz vágta elég csúnyán az autót. Ennek következtében már nem indították újra az edzést, ezért Rosberg-Hamilton-Bottas lett az első három sorrendje.



Futam

Kvyatnak a boxból kellett rajtolni a Q3-ban elszenvedett baleset miatt. A rajtnál Hamilton megelőzte Rosberget, a német kicsit kicsúszott a fűre és visszaesett a 4. helyig. Az 1-2. kanyar pillanataiban Massa, Ricciardo és Perez összeértek, így a boxba kellett hajtaniuk. Az első komoly kerékcsere a 9. körben Kvyat részéről jött. Egy körrel később Ericssonnak leesett az első szárnya, majd a 44. körben Stevensszel is megtörtént. Az 50. körben Nasrnek fel kellett adnia a versenyt. Több esemény nem is volt, így Hamilton nyert, Rosberg második lett, Vettel kapaszkodott fel a dobogó 3. fokára.

Én ezt a futamot 5-ből 3 pontra értékelem.

Csapatok értékelése

Mercedes: Úgy látszik, a szingapúri kisiklás csak egyszeri volt, mert a Mercedes megint elverte a mezőnyt, és visszakerültek oda, ahol eddig megszoktuk őket… az élre. Hamilton és Rosberg is szép hétvégét futottak, ha a német nem rontja el a rajtot, talán még egy izgalmas futam is kisülhetett volna.

Ferrari: A szingapúri siker után Japánban 3. és 4. hely. Jók voltak a hétvégén. Vettelnek esélye lehet Rosberget legyőzni a bajnokságban.

Williams: Nagyon keveset mutatták őket, Massa balesete a rajt után elég érdekes volt, és ezzel úszott el valószínűleg a versenye is, pedig szerintem az 5-6. helyen végezhettek volna.

Red Bull: Itt megint visszaestek a Red Bullok, a Q3-ban Kvyat balesete nagyon félelmetes volt, nem minden nap láthatunk ilyen balesetet. A többi csapat nem akar adni nekik motort, amit meg is értek, így viszont a Honda motorok maradnak csak, amiből ismét egy nagy botrány lenne, főleg ha ilyenek lesznek a motorok, mint 2015-ben. A fenyegetésükkel, hogy ki is szállhatnak, nem értek egyet, mert ha egy ilyen nagy csapat távozik az F1-ből, az nagyon nem fog jót tenni.

Force India: Ugyanúgy, mint Massánál, a rajt utáni ütközés teljesen elrontotta Perez versenyét, ennek ellenére bejött a 12. helyre, a csapattársa, Hülkenberg pedig a hatodik helyre.

Lotus: 7-8. helyen értek célba, ez tőlük szép teljesítmény volt, ezt vártam. Nem törték össze magukat, jó helyen végeztek, szerintem szuper hétvégéjük volt.

Toro Rosso: Sainz első helye az első szabadedzésen nagyon meglepett, amikor élőben néztem, és hát azt gondoltam, hogy most a Toro Rosso lesz jobb, nem pedig a Red Bull. Ez a feltevésem vasárnap délelőttre elmúlt, mivel nem lettek olyan jók, mint a Red bull Szingapúrban.

Sauber: Ha nincs Ericssonnak a 10. körben az a problémája, akkor előrébb is végezhetett volna. Nasr kiesését sajnáltam, mert úgy láttam a szabadedzésekből, hogy jó autójuk van itt.

McLaren Honda: Ment a szokásos mókuskerék, a csapat hátul, és Alonso megjegyzésénél felkaptam a fejem, ahogy azt mondta, hogy ez a motor a GP2-be való. A spanyol megjegyzésével teljesen egyetértek, mert ezt már elképzelni sem lehetett, hogy ilyen lesz a Honda motor. És szerintem elfogadható volt, amit mondott.

Manor: Elmendegéltek a mezőny végén, Stevens megpördült és majdnem kiütötte Rossit és magát is egyaránt, de beértek a 18-19. helyen.

Plusz egy hírről:

Grosjean szerződésének a Haas csapathoz örültem, mert kell neki egy kis váltás, és ő úgymond beleugrott a mély vízbe, mert nem tudni, milyen lesz a csapat. Mellé szívesen elnézném Alonsot is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: