DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 18. szombat
F1

Symonds: Nem nagy fejlesztések kellenek

A grove-iak technikai igazgatója úgy látja, hogy az egyszeri és nagy fejlesztési csomagok kimentek a divatból, inkább sok, és kisebb újításokat kell felrakni az F1-es autókra.

A csapatoknál még néhány évvel ezelőtt is bevett szokás volt, hogy az évkezdő tengerentúli versenyek, valamint nyári szünet után is egy-egy nagyobb fejlesztési csomaggal „öltöztették fel” az aktuális autóikat, azt követően pedig kezdhettek a következő szezonra koncentrálni. Ez a módszer mára teljesen kiment a divatból, bár még idén is láthattunk néhány kivételt: a Force India B-autója a Brit Nagydíjon debütált, a Williams FW37-esét pedig a Red Bull Ringen vértezték fel számtalan új elemmel.



Az utóbbi gárda technikai igazgatója, Pat Symonds azonban maga is elismeri, hogy már nem ez a legjobb út. „Ausztria egy kicsit zavaró volt, de mi nem nagy fejlesztési csomagokban gondolkozunk – ez már kiment a divatból” – mondta a brit az Autosportnak. „Egyszerűen az történt, hogy nagyon sok újítást kellett egyszerre felraknunk, például az új hátsó szárny nem illett a régi padlólemezhez, így ez utóbbiból az újnak is időben kellett érkeznie. Ez mind egy csomaggá állt össze, de az az általános trend, hogy minden versenyre egy kisebb újítást visznek a csapatok, és innentől kezdve mi is ezt szeretnénk tenni.”

A Williamsnél nagyszerűen tudják összehangolni a szélcsatornában a pályán folyó munkálatokat, a fejlesztések pedig kulcsfontosságúak voltak ahhoz, hogy tartani tudják a lépést az élmezőnnyel. Az idei szezon második felében folytatni akarják ezt a tendenciát, azt remélve, hogy a fejlesztéseket a jövő évi autón is fel tudják használni. „Nagyon sok minden vár még ránk, és nagyon sok minden folyamatban van, ahol csak az utolsó simítások vannak hátra” - mondta Symonds. „Mivel az idei, és a következő szezon között nincs nagy ugrás szabályok terén, az idei autóról sok mindent fel tudunk majd használni jövőre – ugyanígy fogunk hajtani továbbra is, mint eddig.”

Mindezek ellenére Symonds hozzátette, hogy innentől már nagyobb hangsúly van a 2016-os autón. „Az első 2016-os dizájnról szóló megbeszéléseket januárban folytattuk. Ez volt az első lépés. A második, hogy van egy kritikus pont e dátum, és a szezon vége között. Ez nagyon sok mindentől függ, például hogy harcban vagyunk-e a világbajnokságért. Ezen a folyamaton keresztül kell menni, de mostantól nyilvánvalóan a jövő évi autóra koncentrálunk, mivel már túljutottunk az említett ponton.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: