DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Az FIA felelős Bianchi haláláért?

Nagyon durva kirohanást intézett az F1 korábbi "főorvosa", Gary Hartstein a Nemzetközi Automobil Szövetség ellen - az amerikai azzal vádolja az FIA-t, hogy ők felelősek Jules Bianchi haláláért.

Nem ez az első eset, hogy a Forma-1 főorvosi pozícióját 2004 és 2012 között betöltő dr. Gary Hartstein kirohanást intézett a Nemzetközi Automobil Szövetség ellen: az amerikai még decemberben, saját blogján írt nyílt levelet Gerard Saillanthoz, az FIA biztonsági intézetének vezetőjéhez, és a Jean Todthoz, a szövetség elnökéhez. Ebben azzal vádolta meg a két franciát, hogy ki akarták rúgatni a liége-i klinikáról, ahol annak idején Hartstein altatóorvosként dolgozott (április óta ugyanebben a pozícióban tevékenykedik Abu Dhabiban).



Most a Twitteren robbant ki kisebb botrány, Felipe Massa és Felipe Nasr nyilatkozatai után. A Williams pilótája azt mondta, hogy Jules Bianchi halála összehozta a versenyzőket, Nasr pedig további fejlesztéseket sürgetett biztonság terén. Hartstein egyik tweet-jében megjelölte a két brazilt, azt írva: „Inkább követelnetek kellene az orvosi megbízott kirúgását.” Ezt a pozíciót jelenleg Jean-Charles Piette tölti be, de Hartstein szerint a fentebb említett Saillant „még kevésbé hozzáértő.”

Noha a tweetek nagy részét azóta törölte, az amerikai azt mondta később, hogy „minden, amit írtam, tényeken alapul, és nem számít inzultusnak.” Ennek ellenére csípős megjegyzést intézett Piette felé, aki „felelős [Massa és Nasr] egykori kollégájának katasztrofális földi mentése miatt.” Hartstein úgy véli, hogy nem is lehetett volna versenyezni Suzukában a mentőhelikopter felszállási tilalma miatt – így 30 percbe telt, amíg Jules Bianchit sikerült kórházba szállítani.

„Se tudása, se tapasztalata sincsen a baleseti ellátásban, így a pilóták életét minden egyes alkalommal kockáztatja” – folytatta tovább az amerikai, aki aztán ismét Massához és Nasr-hez fordult: „A saját biztonságotok miatt való aggódás egy kicsit üresen hangzik. Kezdjétek az alapokkal, srácok!” Az igazi kirohanás azonban csak ezután következett az FIA felé a balesettel kapcsolatban: „A Bianchi-családnak biztosan mondták már, de biztosra veszem, hogy őket terheli ezért a felelősség! Jean Todt sosem tartotta szem előtt a sportot, csak saját magát, és a közúti biztonságról szóló marhasága is csak show, semmi tartalommal.” 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: