DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Senki nem elég jó, hogy új F1-es csapatot indítson

Az FIA közölte, hogy az idén tavasszal kihirdetett F1-es pályázatukra jelentkezők közül senkit nem találtak érdemesnek arra, hogy megadják neki a királykategóriában való indulás jogát.

A Haas érkezését persze ez nem érinti, hiszen ők már 2014-ben elnyerték a részvételi jogot, és gőzerővel készülnek a jövő évi debütálásra. A Nemzetközi Automobil Szövetség azonban, látva a mezőny végén álló csapatok küszködését és a Caterham téli megszűnését, idén újabb pályázatot hirdetett az F1-es mezőny feltöltése céljából. Hivatalosan 26 hely kiadó a rajtrácson, és a Haas érkezésével is csak 22 fős lesz a mezőny, így bőven lett volna még hely az újabb érkezőknek, noha az FIA már az elején leszögezte, hogy nem fog mindenképpen újabb részvételi jogot kiosztani, ha senkit nem talál arra méltónak.

A pályázatot idén májusban hirdették ki az új jelentkezők számára, a nevezési határidőt pedig később július 23-ra tolták azok számára, akik a 2016-os vagy a 2017-es szezonban szeretnének Formula-1-es csapatot indítani.

Dppi_00115004_609



A kiválasztási folyamat azonban sikertelenül zárult, hiszen a két jelentkező egyikét sem találták alkalmasnak, így egyelőre nem kell új alakulat érkezésével számolnunk. Az FIA szóvivője így nyilatkozott a döntésről: „Megerősíthetjük, hogy két pályázatot kaptunk az üres F1-es helyek betöltésére. Ezt követően mindkettőt átfogó vizsgálat alá helyeztük. Sajnos azonban az új jelentkezők egyike sem teljesítette az FIA által az új csapatok számára előírt követelményeket, dacára annak, hogy minden lehetőséget megadtunk nekik ehhez. Így ezt a jelentkezési fordulót lezártnak tekintjük.”

A két pályázó kilétét nem hozták nyilvánosságra, de az Autosport annyit megtudott, hogy a GP2-ben szereplő ART, amely csapatot mostanság többször is szóba hoztak az F1-es fellépéssel, nem volt köztük.

Az FIA többek között alaposan átvizsgálta a jelentkezők technikai képességeit és erőforrásait, a versenyképes szint megtartásához szükséges anyagi fedezetüket és a versenyzésben szerzett eddigi tapasztalatukat. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: