DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Grosjean: Nem fejlesztünk, mert minek

Az F1-es szezon kezdetén úgy tűnt, a Mercedes-motorra váltó Lotus istálló komoly tényezővé válhat az idei évben, a reményeket azonban nem sikerült beváltani. Versenyzőjük elárulta, a háttérben anyagi megfontolás áll.

Az elmúlt hetek hangosak voltak a Lotus anyagi gondjaitól, a hírek számos tartozásról szóltak, egyik beszállítójuk pedig felszámolási kérelmet is benyújtott a céggel szemben. A Magyar Nagydíjon ahelyett, hogy elcsitult volna az ügy, csak tovább bonyolódott: mindössze 50 perccel az első szabadedzés előtt kapták meg gumijaikat a Pirellitől, kifizetetlen számláik voltak az olasz abroncsszállító irányába. Emellett a csapat szezonja is nehezen alakul, hiába jelentették ki többször is, hogy övüké a negyedik legerősebb autó, a konstruktőri bajnokságban csak hatodik helyen állnak, feleannyi ponttal, mint a negyedik Red Bull.

„A fejlesztés nem alakul olyan jól, mint ahogyan akartuk. Sok ötletünk van függőben, a szélcsatornában, a tervezési részleg jól dolgozik, de pillanatnyilag nem szállíthatjuk őket a pályára” – idézi az Autosport lap Romain Grosjeant, aki a faramuci helyzet okát is elárulta: „Másrészről, mikor a csapat eladásán gondolkodsz, nem fogsz pénzt beletenni, mert csak veszteséget jelent.”



A pletykák szerint a Lotust a Renault vásárolhatja meg akár egészen rövidesen, ha pedig a jövőben már nem hoz hasznot nekik, a jelenlegi tulajdonosi kör nem akar pénzt fecsérelni az istállóra. „Úgy gondolom, várakozó állásban vagyunk, hamarosan remélhetőleg többet fogunk tudni, akkor pedig előre mozdulhatunk. A kiindulási pont jó, a tavalyi évhez képest pedig hatalmas lépés.”

A Lotus körüli csapatok eközben nem tétováznak, a Force India, amely Silverstone-ban mutatta be B-autóját, már lehagyta őket. „Ez frusztráló mindenki számára. A mérnökök szeretnék, ha az új ötleteik az autókra kerülnének, hogy meglássák, működnek-e. A versenyző szeretne teljesítményt, hogy gyorsabban és gyorsabban mehessen. Természetesen a helyzet jelenleg nem ideális, de ez köztes állapot, rövidesen pedig jobban fog mutatni” – zárt bizakodva a versenyző.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: