Steward
Gobodics Tamás
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2021. július 30. péntek
F1

Bianchinak ajánlotta győzelmét Max Chilton

Nyolc és fél éves formulaautós karrierje során mindössze negyedszer nyert Jules Bianchi egyetlen F1-es csapattársa, Max Chilton, épp aznap, amikor bejelentették a francia pilóta halálhírét.

A pole-ból rajtoló Max Chilton nyerte az Indy Lights széria idei tizenkettedik, iowai futamát, s ezzel a bajokság 11 állandó résztvevője közül úgy is feljött az ötödik helyre, hogy három fordulót kihagyott az eddigiek közül. A Carlin ráadásul kettős győzelem ek örvendhetett, hiszen a második helyen az év első három versenyét megnyerő, de azóta a harmadik helynél magasabbra nem jutó, dubaji Ed Jones végzett.

Chilton szinte végig vezetett, csak egy rövid időre cseréltek helyet Jonesszal, amikor forgalomba kerültek a verseny közepe táján. „Egyszerűen tökéletes volt, elismerés illeti a csapatot, akik megadták nekem az autót, hogy ezt végrehajthassam” – nyilatkozta a brit versenyző. „A közepén volt tíz nehéz körünk, ahol feltartott a forgalom, s ez kicsit bosszantott is, mivel nem vagyok hozzászokva ehhez, de később aztán, amikor újra szabad levegő volt előttem, meg tudtam lépni.”

chilton_winA brit versenyző nyolc és fél éves formulaautós karrierje során egyébként eddig mindössze háromszor nyert futamot, kétszer a GP2-ben, egyszer pedig a Formula Renault 3.5-ben. Az újabb siker, közel három év után az első épp aznap született meg, amikor elhunyt korábbi csapattársa, Jules Bianchi. „Jules-nek ajánlom a győzelmem. Tökéletes versenyt futott volna, ahogy mindig” – mondta Chilton, aki pár órával korábban, a pole megszerzését követően részletesen is szólt a francia pilótáról:

„Nem volt egyszerű, és bár mindent megtettem, biztos vagyok benne, hogy ha Jules itt lett volna, övé lett volna a pole. Nagy dolgokra volt hivatott. Két éven át voltam a csapattársa, és teljesen tökéletes napra volt szükségem ahhoz, hogy le tudjam győzni. De ez jóval ritkábban sikerült, mint neki. Rengeteget tanultam tőle, s bár ő sosem versenyzett oválon, a mai eredményben így is segített az, amit tőle tanultam. Neki ajánlom ezt az eredményt, ő inspirált engem. Tudtam, hogy mindent megtett volna azért, hogy versenyezzen. Én pedig tudtam, hogy most itt egy autó, amivel megtehetem.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?