DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 29. vasárnap
F1

Két amerikai csapat az F1-ben?

A motorsport.com értesülései szerint akár már jövőre sor kerülhet erre. A Haas érkezése már biztosnak tekinthető, míg egy másik amerikai befektetőcsoport állítólag a Manor felvásárlása iránt érdeklődik.

Tavo Hellmund és James Carney áll annak az amerikai befektetőcsoportnak az élén, amely a motorsport.com információi szerint élénk érdeklődést mutat egy jelenleg aktív F1-es istálló – vélhetően a Manor – megvétele iránt. Carney nevével az F1 szerelmesei most találkozhatnak először, ő egy New York-i bankár, Hellmund neve viszont már ismerősen csenghet a magyar olvasóknak is, hiszen ő texasi F1-es verseny promótere, aki azért is rengeteget tett, hogy 23 év után Mexikóba is visszatérjen a száguldó cirkusz mezőnye.

Az amerikai milliárdos a hírek szerint nem éri be ennyivel, és újabb, állandó szerepvállalásra vágyik az F1-ben – egy saját csapatra, amit azonban Gené Haasszal ellentétben ő nem a nulláról akar felépíteni, hanem egy már meglevő csapat alapjaira.



Bár a motorsport.com sem Carney-t, sem Hellmundot nem érte el, ám előbbi üzletember egyik szóvivője megerősítette, hogy az általuk képviselt befektetőcsoport valóban saját csapat vásárlását tervezi az F1-ben, és elsősorban a Manor megvétele iránt érdeklődtek. A brit kiscsapat tavaly év végén csődközelbe került, mielőtt Stephen Fitzpatrick üzletember felkarolta és megmentette őket, ám a hírek szerint ő továbbadna a Manoron, így Hellmundék előtt elvileg nyitva áll az ajtó, hogy megegyezzenek a jelenlegi tulajdonossal. 

Az amerikai befektetők vásárlási kedvét növelheti, hogy a Manor még legalább két évig, 2017 végéig részesülni fog az F1-es pénzdíjakból, ami nem elhanyagolható összeg egy kiscsapat életében, hiszen körülbelül évi 40 millió dollárról beszélünk. Arról pedig ugye maga Hellmund gondoskodott, hogy hazai futama is legyen a jövendőbeli amerikai F1-es csapat(ok)nak, sőt, ha Mexikót is annak vesszük, akkor rögtön két hazai futama, ami nyilvánvalóan a szponzorkeresést is megkönnyítheti. Első blikkre tehát mindenképp van fantázia és ráció a projektben, a kérdés csak az, hogy mennyire komolyak a két üzletember szándékai és törekvései. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: