DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Katar rövidesen aláírhat

Az illetékesek elmondása szerint hamarosan véglegesíthetik a szerződést, azt viszont továbbra sem tudni, épített vagy utcai pályán rendeznének F1-es nagydíjat. Mindkét eshetőségre fel vannak készülve.

Az arab állam motorsportszövetségének vezetője, Nasser bin Khalifa Al-Attiyah – aki egyébként az FIA alelnöke is – már télen beszélt arról, hogy 2016-ban vagy 2017-ben Formula-1-es versenyt rendeznének, vagy az ország MotoGP-pályáján, Lusailban, vagy egy ideiglenes városi helyszínen a fővárosban, Dohában. Tervüknek azonban volt egy akadálya, Bahreinnek ugyanis – mint a legelső közel-keleti nagydíjnak – a hírek szerint beleszólási joga van abba, hogy a térségben hány versenyt rendezhessenek.

A közelmúltban azonban napvilágot látott a hír, hogy az amerikai RSE Ventures és a Qatar Sports Investment befektetési cégek közösen meg akarják vásárolni a Formula-1 35 %-os tulajdonjogát a CVC Capitaltól. Ebben az esetben aligha Bahrein döntene arról, lesz-e a szomszédban verseny – Nasser bin Khalifa Al-Attiyah pedig épp most beszélt újra a hazai nagydíj kilátásairól.



„Az utóbbi időben közel kerültünk ahhoz, hogy aláírjunk egy megállapodást egy F1-es verseny megrendezéséről. A teljes projekt készen áll. Néhány dolog azonban még nem oldódott meg, ezért kis türelmet kell mutatnunk. Néhány találkozóra van szükség Bernie Ecclestone-nal. Kicsivel több idő szükséges, de tudjuk a megoldást” – fogalmazott a QMMF elnöke.

Arról azonban továbbra sincs döntés, hogy a MotoGP-nek otthont adó épített versenypálya lehet a befutó, vagy egy utcai helyszín – habár utóbbiként Doha helyett ismét a 2022-es futball-világbajnokság döntőjét rendező Lusail neve merült fel. „Használhatjuk a már meglevő versenypályát, vagy egy új létesítménybe mehetünk Lusail Cityben. Sok projekten dolgozunk, készen állunk bármire. Erős motorsportkultúrát akarunk felépíteni a régióban.”

„Remélem, hogy Katar a sport középpontja lesz a Közel-Keleten. 2004 óta adunk otthont a MotoGP-nek, a Superbike-világbajnokságnak úgyszintén. Idén a WTCC egy fordulóját is Lusailban rendezzük” – sorolta büszkén Al-Attiyah.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: