DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

„Csak a Mercedesnek tiltsák a fejlesztést”

A DTM-ből vett ötlettel állt elő Monisha Kaltenborn, a Sauber F1-es csapatfőnöke: úgy egyenlítené ki a motorok közti különbséget, hogy a Ferrarit, Renualt-t és Hondát engedné fejleszteni, a Mercedest nem.

A módszert tavaly a németek túraautós szériája, a DTM alkalmazta – miután az első versenyek alapján a Mercedes hatalmas lemaradásban volt riválisaihoz képest, engedményeket adtak nekik a szezon közbeni fejlesztésre, melyeket a BMW és Audi nem kapott meg. A Formula-1-ben hasonló a helyzet, a Honda és Renault lemaradása mérföldes a Mercedeshez viszonyítva.

„Ha megnyitják a motorfejlesztést, akkor mindenki számára megnyitják” – kezdte Monisha Kaltenborn, a Sauber csapatfőnöke a Sky Sportsnak, aki azzal sem elégedne meg, ha szimplán eltörölnék a jelenlegi korlátozásokat, hisz így a Mercedes is lehetőséget kapna arra, hogy még jobban elhúzzon mindenki mástól. „Nem akarom ezt a DTM-hez hasonlítani, de ők megengedték az egyik nagyágyúnak, hogy fejlesszen, akik nem fejlesztettek annyit, hogy bizonyos szintre jussanak fel.”



„Úgy gondolom, hogy ilyen gondolkodásra van szükség, ha egyenlő erőviszonyokat akarunk, mivel a most létező előnyök évekig kitarthatnak. Senki sem akarja, hogy ez ismétlődjön két év múlva, három év múlva is” – festett pesszimista képet Kaltenborn. Mikor az interjú készítője arról kérdezte, tart-e attól, hogy a Mercedes előnye tovább nőhet, a Ferrari erőforrását használó Sauber vezetője helyeslően válaszolt. „Pontosan ez történik, ha mindenkinek megnyitják. Ők is folytatni fogják a fejlődést, meggyőződésem szerint pedig már most olyan óriási előnyben vannak, hogy ha teljesen leállnának, akkor is két évbe telne utolérni őket.”

A Mercedes-dominancia még csak másfél éve tart, de sok rajongó már alig várja, mikor lesz vége. Kaltenborn szerint nem érdemes addig húzni az időt, amíg elveszítik türelmüket. „Ezen komolyan el kell gondolkodni, mert a rajongók nem fogják még két éven keresztül elfogadni az ilyen versenyeket. Nézzék meg, milyen sportesemények jönnek a közeljövőben, a tévécsatornák sokkal többet fizetnek értük, mi pedig szenvedni fogunk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: