DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 6. vasárnap
F1

Hamilton: Nem olyan könnyű a mai F1

A címvédő F1-es bajnok szerint szükség van arra, hogy a mérnökök segítsék némi információval a pilótákat, ellenkező esetben a gumikat is szétnyírnák, és üres tankkal állnának meg a pálya szélén.

A Forma-1-nek hívott „spórolási játék” közben szeretné az FIA elérni, hogy a pilóták minél kevesebb, versenyüket befolyásolni akaró üzenetet kapjanak a bokszfalról, de ahogyan azt a Kanadai Nagydíj is megmutatta, a csapatok képesek arra, hogy kijátsszák a regulát – különben is olyan sok mindenre kell a pilótáknak oda figyelni. Nico Rosberg nemrég a lift and coast-jelenséget ecsetelte, most listavezető csapattársa védte meg a mundér becsületét, mondván, nem olyan könnyű a mai F1-es pilóták dolga verseny közben, mint azt sokan vélik.



„Teljesen más azokhoz az időkhöz képest, amikor még tankolhattunk, és tovább nyomhattuk használt gumikon” – idézte Hamiltont a Motorsport.com. „De ez az F1 új útja, és nehéz pontosnak maradni ilyen sok technikai összetevő mellett. Amikor ott autózol valaki mögött, és meg szeretnéd előzni, figyelned kell az üzemanyagra, és a gumikra is, különben nem húzod sokáig.”

Hamilton szerint a versenyzőknek muszáj információkat kapni a mérnökeiktől, hiszen a szabályok komplexitása nem teszi lehetővé, hogy száz százalékban urai legyenek mindennek. „Számunkra, versenyzők számára, nincs meg minden információnk, ami szükséges ahhoz, hogy egy az egyben lefussuk a versenyt. Nem lehet érezni, mennyi üzemanyag van az autóban, így kell egy kis segítség. Mi történne akkor, ha nem szólnának rám a gumik állapotáról? Ugyanúgy hajtanék tovább, és ha nem mondanák meg, hogy áll az üzemanyagszintem, be sem fejezném a versenyt. Ha ez izgalmasabb, meg tudjuk csinálni!”

A Rosberg által is említett lift and coast-ot illetően Hamilton elmondta, hogy „nincs iránymutatás arra, hogy mennyi üzemanyagot használunk. Van egy jelzőműszerünk, de az nem valami pontos. Csak versenyzünk, annak tudatában, hogy 100 kg üzemanyagot használhatunk fel. Ez nem olyan, hogy egy ábra megmutatja, mennyi pénz van a bankszámládon, és egyre csökken lefelé, ahogyan kiveszed a pénzed. Nálunk a kör jelenti a pénzlevételt, de nem tudjuk, hogy mennyi üzemanyagot használtunk a többi körhöz képest.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: