DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
F1

A Brawn GP sikereire emlékeztet a Williams

Pat Symonds, a grove-i F1-es istálló technikai igazgatója szerint a győzelem egy ügyfélcsapat számára is lehetséges: a Brawn GP 2009-es vb-címére emlékeztetett. Állítja, ugyanolyan motort kapnak, mint a Mercedes.

A Williams a 2014-es szezon kezdete óta régi, 2000-es évek közepén mutatott önmagát idézi, egyetlen különbséggel: habár Valtteri Bottas és Felipe Massa tíz alkalommal is megjárták a dobogó második vagy harmadik fokát, futamot nyerni nem tudtak – továbbra is Pastor Maldonado 2012-es sikere az istálló utolsó győzelme. Ron Dennis, a McLaren feje számtalan alkalommal magyarázta csapata Mercedesről Hondára váltását azzal, hogy a Formula-1-ben csak egy autógyártó partnereként lehetséges a győzelem.

„Olyan pozícióban vagyunk, hogy nyerhessünk? Nem, nem vagyunk” –mondta Pat Symonds, a Williams műszaki főnöke az UOL Esporte lapnak, aki azonban Dennis kijelentésével sem ért egyet. „Nem gondolom, hogy vége van a világnak, ha egy csapat ügyfélcsapat. Mindenki Ron Dennis miatt kezdett el erről beszélni. De amikor az olyan emberek, mint én, magyarázkodásra szorulnak, azt okkal teszik. Ezzel nem magunkat szórakoztatjuk, a véleményünket akarjuk átadni.”



„Úgy gondolom, Ron is a nézőpontját akarta tisztázni, vagy azt elmagyarázni, miért választotta a Hondát. Hogy meggyőzze a szponzorait, ez a győzelem egyetlen útja. Elfelejti, hogy 2009-ben a McLaren volt a Mercedes fő csapata, őket pedig legyőzte a Brawn, akik csak ügyfelek voltak. Tehát ez a dolog megvalósítható – mi pedig miért ne lehetnénk képesek ugyanerre?”

A Mercedes-motor formájában a Williams a mezőny legütősebb erőforrásával rendelkezik, ám egyesek azt gyanítják, a két csapat nem pontosan ugyanazt kapja. „Állandóan együtt dolgoznak velünk. Versenyhétvége folyamán, a teljesítmény-megbeszéléseken, videókonferenciát is tartunk, ha szükséges. A szerződésük arról szól, hogy a Williamsszel dolgozzanak együtt, tehát nem csupán az az érdekük, hogy a Mercedes nyerjen, hanem hogy a Williams-Mercedes is nyerjen” – magyarázta Symonds.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: