DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 21. szombat
F1

A Lotust hidegzuhanyként érte a vasárnap

Az F1-es Kanadai Nagydíj végeredményére pillantva nem is gondolnánk, ám a Lotus nem volt elégedett autóinak vasárnapi formájával, hiszen képtelenek voltak tartani a Ferrari és a Williams tempóját.

Montrealban Romain Grosjean és Pastor Maldonado az 5. és 6. helyre kvalifikált, ezzel két év után a legjobb időmérős eredményt szállítva a csapatnak. A versenyen végül a 7. és a 10. helyen zártak, ami Grosjean figyelmetlen koccanása nélkül sokkal jobb is lehetett volna, ám a Lotusnál egy az időmérőéhez hasonló eredménynek sem örültek volna feltétlenül, egész egyszerűen azért, mert az előttük álló autók érinthetetlenek voltak.

Dppi_00115008_290



„Az még enyhe kifejezés, hogy nem volt normális a helyzet - mondhatni a normálisnak az ellentéte történt” - mondta Alan Permane, a csapat vezető pályamérnöke. „Az kicsit minket is meglepett, hogy mennyire közel kerültünk a többiekhez az időmérőn. Ez alapján azt vártuk, hogy a versenyen is lőtávolban maradunk, de elég gyorsan kiderült, hogy ez nem fog megtörténni.”

„Nehéz megérteni, hogy a többiekhez viszonyítva miért voltunk gyorsabbak az időmérőn, mint a versenyen. Lehetséges, hogy itt képesek voltunk egyetlen körön jobban használni a gumikat. Valószínűleg a pontos magyarázatot sohasem fogjuk meglelni, de azért próbálkozunk vele.”

„Emellett a gumikopás mértéke nagyon alacsony volt a futamon. Ha az abroncsok életben tartása az egyik erősségünknek számít, akkor egy ilyen verseny nem a mi malmunkra hajtja a vizet. Viszont a baj az, hogy még mielőtt egyáltalán megindult volna a kopás, máris elhúzott tőlünk a Williams és a Ferrari. Nem érhettünk a nyomukba, pedig Romaint sem veszélyeztette senki hátulról.”

Maldonado az előle rajtoló Valtteri Bottastól és Kimi Raikkönentől 26 és 21 másodperccel maradt el a célban, emellett azonban a Lotusokat a mezőny hátsó feléből induló Felipe Massa és Sebastian Vettel is átugrotta.

Permane azért a nagy köridőbeli különbségektől eltekintve némi pozitívumot is lát a hétvégi teljesítményben, hiszen Kanadában mégis negyedik erőnek számított a Lotus.

„Biztató azért az a tény, hogy szombaton olyan közel voltunk a Ferrarihoz, amire már hosszú ideje nem volt példa, és a Williams sem volt távol tőlünk a miénkkel megegyező motorral. Ez azt jelenti, hogy relatív viszonylatban sikerült javulnunk, és ezen az úton kell haladnunk tovább.” 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: