DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

2016-tól szabad gumiválasztás az F1-ben

Bár a Stratégiai Csoport csütörtöki ülésén elsősorban a 2017-es szabályváltozásokról születtek radikális döntések, egy lényeges változás már jövőre megvalósul az F1-ben. Jön a szabad gumiválasztás.

Az FIA és a FOM döntéshozói, valamint a többi F1-es istálló vezetői szerint tehát mégsem volt olyan blődség Otmar Szafnauer ötlete, hiszen néhány héttel ezelőtt lényegében a Force India műveleti igazgatója volt az, akinek a fejében megfogant a szabad gumiválasztás gondolata.



„Ha a csapatok egy hónappal a verseny előtt a Pirelli tudtára adják, hogy milyen keverékeket szeretnének használni, a gyártónak lenne ideje elkészíteni őket” – nyilatkozta akkor az indiai szakember, aki szerint ez megnyitná az utat a különböző stratégiák előtt, tovább növelve a versenyek izgalmait.

A Pirelli motorsport-igazgatójának, Paul Hemberynek persze egyből volt kéznél több jó indoka is arra, hogy miért lenne megvalósíthatatlan ez az ötlet (elsősorban logisztikai és biztonsági problémákra hivatkozott), ám úgy tűnik, a Stratégiai Csoport most csütörtökön más álláspontra jutott, így 2016-tól kezdve az F1-es csapatok maguk dönthetik el, hogy a Pirelli négy száraz pályára alkalmas gumikeveréke közül mely kettőt szeretnék használni az éppen soron következő nagydíjhétvégén. 

A többi, nagyobb horderejű szabályváltozás 2017-től érkezhet, erről külön cikkünkben számoltunk be olvasóinknak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: