DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 13. hétfő
F1

Változásokat követelnek a versenyek szervezői

Ron Walker, az F1-es Ausztál Nagydíj idén leköszönt főszervezője szerint igencsak sürgető a szabályváltoztatás, hiszen csak így lehetne megakadályozni, hogy még több néző pártoljon el a sportágtól.

Csütörtökön Londontól nem messze ül össze a Forma-1 Stratégiai munkacsoportja az FIA és a FOM képviselőivel, hogy megvitassák a sportág jövőjét érintő legfontosabb kérdéseket. A találkozón kulcstéma lesz a 2017-es motorszabály tisztázása, de Ron Walker, az Ausztrál Nagydíj korábbi főszervezője már ez előtt levelet írt az FIA-nak, amelyben a promóterek nevében sürgette a szövetséget a döntés felől.

„Írtam Jean Todt-nak, hogy az FIA-nak és a technikai bizottságnak sürgősen döntenie kell arról, hogy 2017-től bevezetik-e az 1000 lóerős, V6-os, ikerturbó-motorokat” – nyilatkozta az ausztrál a Motorsport.com-nak. „A csapatok is ezt szeretnék elérni, a Forma-1-nek pedig ebbe az irányba kell haladnia.”



Emellett Walker nem érti, miért erőlteti a sportág a jelenlegi technikát, miközben a rajongók is erősebb gépeket szeretnének látni. „Miért jár a rajongók többsége F1-es versenyekre? Nem azért, hogy minden évben új szabályokat és folyamatosan változó technikát, hanem hogy nagyszerű show-t lásson. Ők némileg módosított, V6-os, 1000 lóerős ikerturbót szeretnének látni, nem pedig egy svájci precizitással működő technológiai csodát, amit a tengerentúlról irányítanak.”

„A rajongóink késhegyre menő csaták szemtanúi akarnak lenni, a világ legjobb versenyzőivel és legjobb autóival. Akik igazán odavannak a sportágért, értékelik ezeket a mostani V6-osokat, de a többség számára ez lényegtelen és túlkomplikált” – mondta Walker, aki azt is hozzátette, hogy a Forma-1-nek nem szabad időt vesztegetnie a rajongók megtartásának kérdésében. „Egy dolgot megtanultam az elmúlt 20 év alatt, amikor a világ legsikeresebb eseményét irányítottam: azt kell a közönségnek adni, amit akarnak. A csapatok támogatják a változásokat, és persze Bernie a szószóló, de együtt kell dolgozni a cél érdekében, hiszen itt az idő a tettek mezejére lépni. A sportnak fejlődnie kell, de anélkül, hogy hatással lenne a show-ra” – nyilatkozta Walker.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: