DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Frank Williams sosem fog nyugdíjba menni

A Williams alapító-csapatfőnöke 73 esztendős és tavaly hosszú időt töltött kórházban, lánya azonban határozottan állítja, apja élete végéig az F1-ben fog dolgozni.

A Williams csapat nemcsak nevében kötődik szorosan Sir Frank Williamshez, aki 1977-ben útjára indította az istállót: a 73 éves brit szakember még ma is betölti istállója csapatvezetői székét. Sir Frank lánya, Claire Williams a csapatfőnök-helyettesi pozíciót látja el a kis túlzással a mezőny egyetlen családi vállalkozásának nevezhető istállóban, őt kérdezték arról, mikor érkezhet el az idő, amikor apja nyugdíjba vonul – tavalyi egészségi problémái azt sugallják, talán közeledik ez az idő.



„Frank a csapatfőnök. Mindig az az volt, mindig is az lesz, egészen addig a napig, amíg arccal az íróasztalán találjuk meg” – fogalmazott kissé erősen Claire Williams a Guardian lapnak. Egyesek azt gondolhatnák, hogy a három évtizede kerekesszékbe kényszerült Frank vezetői pozíciója csak formalitás. Lánya erre is rácáfolt. „Frank 24-7-ben dolgozik, több időt tölt az irodában, mint bárki más közülünk. Szereti csinálni, ez a szenvedélye. Frank ott van, mindig is ott lesz, nincsenek tervei, hogy nyugdíjba menjen. Nem lenne ugyanaz nélküle.”

A 623 versenyt teljesítő Williams – ez az összes Formula-1-es nagydíj több mint kétharmada – minden idők harmadik legsikeresebb csapata, amely kilenc konstruktőri és hét egyéni világbajnoki címet nyert. Alan Jonest (1980), Keke Rosberget (1982), Nelson Piquet-t (1987), Nigel Mansellt (1992), Alain Prostot (1993), Damon Hillt (1996) és Jacques Villeneuve-öt (1997) juttatta a sportág legjobbjai közé.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: