DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 15. szerda
F1

A rögbicsapat számára az F1 a negatív példa

Nem túl hízelgő a Formula-1 számára, hogy egy a technikai sportoktól távol álló szakág képviselői is őket hozzák fel rossz példaként, amikor a költségek kordában tartása kerül szóba.

Az angol rögbi liga első osztályában szereplő Wasps csapat tulajdonosa, Derek Richardson élt ezzel a különös hasonlattal egy a Telegraph számára adott interjúban. Az ír üzletember azt a hőstettet vitte véghez, hogy két éve saját vagyonát befektetve mentette meg a csapatot a megszűnéstől, amit viszont jelenleg már a legnagyobb pénzügyi forgalmat lebonyolító alakulatok között tartanak számon Európában.

bahrain start



Ebben a sportban is léteznek költségkorlátozó intézkedések, a legjelentősebb az úgynevezett „fizetéssapka”, ami megszabja, hogy legfeljebb mekkora jövedelmet fizethetnek a csapatok a játékosaiknak. És bár a Wasps mostanra az egyik legnagyobb bevétellel rendelkező angol gárdává vált, így megengedhetné magának a komolyabb költekezést, Richardson továbbra is óva int attól, hogy a bajnokságban eltöröljék ezt a fizetéssapkát - amiről mostanában egyre többet beszélnek arrafelé -, és ekkor vette elő rossz példaként az F1-et, amely sport évek óta küzd a túl magas kiadásokkal és a költekezés visszaszorításának nehézségeivel.

„Ha felépített, előre eltervezett módon növekszenek a fizetések, az jót tesz az angol rögbi számára. Azonban semmi szükség arra, hogy rövid idő alatt az egekbe szökjenek a számok” - nyilatkozta a csapat elnöke.

„Nincs értelme olyanná válni, mint amilyen a Formula-1 is, ahol állandóan csak a McLarenek és a Ferrarik nyernek” - utalt a sport általa leggazdagabbnak vélt csapataira. „Meg kell tartanunk az izgalmakat, a szórakozást és a csapatok közötti versenyszituációt.”

Nos, bizonyára tartalmaz bölcs meglátásokat ez a nyilatkozat, viszont egyúttal arra is rávilágít, hogy Derek Richardson valószínűleg 2007 óta nem követett végig egyetlen F1-es szezont sem, hiszen az volt a legutóbbi olyan év, amelyben minden versenyt a McLaren és a Ferrari nyert.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: