DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

A Sauber volt a Ferrari kísérleti nyula?

Hamarosan érkezik a Ferrari új specifikációjú F1-es motorja, amelyet sajtóértesülések szerint már kipróbáltak élesben – mégpedig a téli tesztek során, a Sauberrel. Akik ezt tagadják.

A 2015-ös szezontól fogva megengedett az idény közbeni motorfejlesztés, az előszezon során el nem használt mennyiségű zsetonok keretein belül – a korábbi hírek alapján a Ferrarinak 32-ből 10 maradt –, az új specifikációjú erőforrások érkezése pedig a következő versenyeken esedékes. A Ferrariét eddig a júniusi Kanadai Nagydíjra lehetett várni, a német Bild lap információi szerint azonban ennél korábban, a soron következő Spanyol Nagydíjon fog debütálni, és 20-30 lóerős javulást várnak tőle.

Az újság ennél többet is elárult: az új motor egy kevésbé kiforrott változatát már ki is próbálták. „Az erőforrást már tesztelték télen, Barcelonában. A riválisoknak nem tűnt fel, mivel a Ferrari a Sauber autójába helyezte be” – állítja a lap. Emlékezhetünk, hogy a Saubernek akadtak igen kirívó eredményei a tesztidőszak során.



 Az f1-insider.com mögött álló jól értesült újságíró, Ralf Bach azonban úgy véli, a fejlesztés csak Kanadában érkezhet meg. „Nem lenne értelme korábbi debütálásnak, mivel Vettel a második motorját a megengedett négyből csak Bahreinben kezdte el használni.” Az új motorspecifikáció bevezetése egyben egy plusz motorcserét is jelent, a Ferrarinak ezt is szem előtt kell tartania.

A Sauber tagadta, hogy bármilyen kísérleti szerepet töltött volna be a teszteken. „Mindössze egyetlen motort használtunk, és nem gondoljuk, hogy ez egy különleges verzió volt. Biztosan észrevettük volna a különbséget” – reagált a csapat a Bild állítására. Ezzel egybevág, hogy Monisha Kaltenborn egy különálló nyilatkozatban, amely a 2017-ben érkező új motorszabályokról szólt, arról beszélt, a Saubernek semmilyen köze nincsen a Ferrari motorfejlesztéseihez. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: