DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 29. vasárnap
F1

A kínaiaknak már nem tetszik annyira az F1

A pálya szerződése két év múlva lejár, és úgy tűnik, csak akkor fognak hosszabbítani, ha a sportban változások történnek. Sanghajban már nem olyan vonzó a Formula-1, mint korábban.

Az eseménydús Malajziai Nagydíj után egy kevésbé fordulatos verseny következett Kínában, ahol a Mercedes, amelyet a Ferrarinak végre sikerült letaszítania trónjáról Sepangban, újra visszakerült az élre. A sanghaji futam szervezői azonban úgy érzik, a sportnak változásra van szüksége – bár a helyi rajongói bázis stabil, a 2004 óta megrendezett verseny már nem képvisel akkora vonzerőt, mint korábban.



„Ennek különböző okai vannak: mint az, hogy egy csapat dominál több szezonon keresztül, a kisebb csapatoknak nehéz harcolniuk a nagy konstruktőrökkel, satöbbi” – mondta a Shanghai Daily lapnak a Kínai Nagydíjat promótáló Juss Event marketingmenedzsere, Yang Yibin. „A versenyek már nem olyan briliánsak, mint egy évtizeddel ezelőtt.”

Sanghaj jelenleg 2017-ig érvényes szerződéssel rendelkezik, Yang azonban rámutatott, a világváros számára nem bír különleges fontossággal a Formula-1, ugyanis évről évre számtalan különféle nemzetközi eseménynek ad otthont. Mikor arról kérdezték, meghosszabbítják-e a kontraktust, úgy válaszolt: „Változásoknak kell történniük a sportban.”

Kiemelte, hogy a nagydíj eddigi főszponzora idén már nem támogatta a versenyt – valószínűleg nem véletlenül döntöttek így. „Talán valami új várható akkor, amikor belépünk a Bernie (Ecclestone) utána érába” – tett célzást arra, kit tart a jelenlegi helyzet felelősének.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: