DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Hamilton a biztonsági autó mögött győzött

Küzdelem nélkül került sor a Kínai Nagydíj befutójára az utolsó körökben pályára lépő biztonsági autó miatt. Lewis Hamilton megérdemelten nyert Nico Rosberg előtt, Sebastian Vettel újra a dobogón.

Dppi_00115003_723



A rajtrácsra való felsorakozásnál Hamilton egyértelműen jelezte, hogy tart csapattársától, hiszen autóját jól láthatóan jobbra nézve állította meg, azzal a határozott céllal, hogy Rosberg elé hajtva blokkolja őt a piros lámpák kialvása után. Pontosan ez történt, terve bevált, így meg tudta tartani a vezetést, a nyomában a másik Mercedesszel és az őket megzavarni képtelen Vettellel. A Williams reményei Kimi Raikkönen visszatartására azonban néhány kanyar után szertefoszlottak, hiszen a finn kicselezte Felipe Massát és Valtteri Bottast is.

A Mercedes időmérőn látott egy másodperces előnyének versenytempón nyoma sem volt, a lágy gumikon egyáltalán nem tudták leszakítani a Ferrarikat, akik az első két etapban néhány másodpercen belül, az egyenesekben pedig látótávolságban voltak tőlük. Vettel mindkét kiállás során megpróbálkozott az elévágással, egy körrel Rosberg előtt kiállva próbálta meg ledolgozni 1-2 másodperces lemaradását és átugrani honfitársát, de ez nem sikerült neki egyik alkalommal sem. Annak ellenére sem, hogy a Mercedesnél kisebb pánikhangulat alakult ki, amikor Rosberg Hamilton túl lassú tempójára panaszkodott, és a csapat oda is szólt a britnek, hogy a kiélezett helyzet miatt kénytelenek lesznek csapattársának adni az előnyösebb taktikát, ha nem növeli a sebességet.

Az addig tartalékoló Hamilton aztán a második kiállások előtt odatette magát, és a verseny addigi leggyorsabb körét is megfutva alakított ki magának kényelmes előnyt, így első helye ekkor sem forgott veszélyben. A Ferrarik a közepes keverékeken már tempót veszítettek hozzájuk képest, több mint tíz másodperccel lemaradtak, és Vettelnek már inkább a rá felzárkózó Raikkönenre kellett figyelnie.

Dppi_00115003_779

Nyugodt befutóra számíthattunk, ám három körrel a leintés előtt az addig remekül versenyző és 8. helyen álló Max Verstappen autója motorhiba miatt megállt a célegyenesben. A biztonsági autónak kellett pályára lépnie a Toro Rosso eltávolításának idejére, és ekkor még kérdéses volt, hogy vajon elengedhetik-e még a mezőnyt egy utolsó körre és egy szuperszoros hajrára. Végül erre nem került sor - a pályabírók még mindig dolgoztak, amikor az autók megérkeztek az utolsó körre, így Lewis Hamilton biztonsági autós körülmények között, lassú tempóban gurulhatott át a célvonalon, megszerezve idei második és sanghaji negyedik győzelmét.

A Mercedes kettős sikeréhez a két Ferrari asszisztált, Vettel idei harmadik versenyén harmadik dobogóját szerezte. Raikkönen lett a negyedik, őket pedig a két Williams követte - Valtteri Bottas nem tudta támadni Felipe Massát az után, hogy az első körben elveszítette az ellene való csatát.

Romain Grosjean jött be a 7. helyre, aki a tavalyi monacói futam után lett ismét pontszerző. Csapattársa, Pastor Maldonado számára is sokáig jól néztek ki a dolgok - egy ideig a francia előtt állt, aztán viszont hamar tragédiába fulladt a hétvégéje. Előbb elfékezte magát a bokszbejárat előtt, és a pályabírók segítségére volt szüksége, hogy visszataláljon a helyes irányba, majd pár körrel később egy megpördülést is bemutatott. A versenyének végét aztán egy olyan baleset okozta, amit nem ő váltott ki - hosszú körökön át csatába bonyolódott Jenson Buttonnal, ám a rutinos brit hátulról nekikoccant autójának a célegyenes végén. A McLaren tovább tudott menni, de a venezuelainak ki kellett állnia fékhiba miatt.

Daniel Ricciardo felejthető versenyt teljesített - egy szörnyű rajt után a 17. helyre csúszott vissza, majd többször is összetalálkozott Marcus Ericsson Sauberjével, amit csak nehezen, több elfékezés után tudott megelőzni. Végül a 9. lett a két Sauber által közrefogva, hiszen Felipe Nasr is visszatért a pontszerzők közé egy 8. hellyel.

A Red Bull csapatai számára általánosságban rémálom volt a futam, hiszen Verstappen mellett Danyiil Kvjat is motorhiba miatt állt meg, Carlos Sainz napját pedig váltógondok tették tönkre.

Folytatás a jövő hétvégén Bahreinben!

 

 

A Kínai Nagydíj végeredménye:

# Versenyző Csapat Idő
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:39:42.008
2 Nico Rosberg Mercedes 0.714
3 Sebastian Vettel Ferrari 2.988
4 Kimi Raikkonen Ferrari 3.835
5 Felipe Massa Williams-Mercedes 8.544
6 Valtteri Bottas Williams-Mercedes 9.885
7 Romain Grosjean Lotus-Mercedes 19.008
8 Felipe Nasr Sauber-Ferrari 22.625
9 Daniel Ricciardo Red Bull-Renault 32.117
10 Marcus Ericsson Sauber-Ferrari 1 kör
11 Sergio Perez Force India-Mercedes 1 kör
12 Fernando Alonso McLaren-Honda 1 kör
13 Jenson Button McLaren-Honda 1 kör
14 Carlos Sainz Toro Rosso-Renault 1 kör
15 Will Stevens Manor-Ferrari 2 kör
16 Roberto Merhi Manor-Ferrari 2 kör
17 Max Verstappen Toro Rosso-Renault 4 kör
- Pastor Maldonado Lotus-Mercedes Kiesett
- Danyiil Kvjat Red Bull-Renault Kiesett
- Nico Hulkenberg Force India-Mercedes Kiesett
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: