DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 22. vasárnap
F1

A Lotusnál találhat menedéket a Renault?

A francia gyártó már nem csak házon belül nézelődik: a legfrissebb pletykák szerint a Renault akár vissza is térhet Enstone-ba - oda, ahol két rombuszos világbajnoki serleg is díszeleg a vitrinben.

Azzal párhuzamosan, hogy a Red Bull nem találta a közös hangot a Renault-val, a francia motorgyártó másfelé kezdett nézelődni. De nem új ügyfélcsapatot keres, hanem ismét saját gárdát szeretne indítani, melyhez a legkézenfekvőbb választás a Red Bull kisebbik csapata, a Toro Rosso lenne. Helmut Marko viszont megszellőztette a múlt héten, hogy nincs szüksége a Renault-nak gyári csapatra, elég lesz, ha a Toro Rossót sárgára festik majd, marketingszempontból hasznosabb módon a franciák számára.



Ralf Bach, az f1-insider.com újságírója azonban úgy véli, hogy a Renault-nak 30 millió eurója van arra, hogy bevásárolja magát egy csapatba, a pletykák élén pedig természetesen Bob Bell áll, aki annak idején szoros kapcsolatot ápolt Enstone-nal a Benettonos és a gyári Renault-s évek idején – mi több, 2009 végén, a hírhedt crashgate után csapatfőnökként is szolgált néhány verseny erejéig.

Malajziában a felvásárlás célpontjaként korábban megemlített Sauber és Force India is cáfolta a híreszteléseket, míg a lotusos Matthew Carter úgy vélekedett, hogy „a Lotus nem eladó. Nem keresünk vásárlót. Csak nemrég írtunk alá egy hosszú távú megállapodást a Mercedesszel 2020-ig, így minden hír az esetleges váltásról érvényét veszti.” – abból a szempontból igaza is lehet, hiszen a gárda csak ez év elején kezdte a csillagosok erőforrásait használni, így logikátlan lenne a visszatérés.

Bach szerint a Sauber túl drága lenne a Renault számára, és hozzáfűzi, hogy valószínűleg a gyártó 30 milliója még arra sem lenne elég, hogy nagyobb befolyást – azaz: sárga festést – szerezzenek maguknak a Toro Rossónál.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: