DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Sir Frank Williams: Bernie a mennyből érkezett

Friss interjújából kiderül, a Williams alapítója Bernie Ecclestone legnagyobb csodálói közé tartozik. Egy példával szemléltette, honnan jutott ma ismert formájáig az F1 a brit üzletember segítségével.

A Williams istálló csapatvezetője, Frank Williams a Formula-1 történetének legendás alakja: nevéhez 16 egyéni és konstruktőri világbajnoki cím fűződik, a sportban pedig csaknem fél évszázada van jelen. Az ezalatt látottak alapján jelenti ki: az F1 csillaga akkor kezdett el felfelé ívelni, amikor Bernie Ecclestone színre lépett.

„Amíg ő nem érkezett meg, az F1 csak egy volt az európai autós rendezvények közül” – mondta a Motor Sport magazinnak adott interjújában. „Ő volt az, aki felismerte, hogy kereskedelmileg komoly hiányosságai vannak. Ő látta meg a lehetőséget. A csapatfőnökök sosem gondolták, hogy túlságosan nagy lenne a mellénye. A briliáns tárgyalókészsége ugyanis nagyon jó üzleteket ütött nyélbe minden egyes nagydíjra.”



„Ő rendkívül intelligens, amit mindenki tud, de a kívülállókhoz az már nem jut el, hogy nagyszerű a humorérzéke is. Bernie a mennyből érkezett: nyugodtan hivatkozzanak arra, hogy ezt én mondjam” – magasztalta ugyancsak az egekig Ecclestone-t.

A Formula-1 manapság elválaszthatatlan a teljes profizmustól és mérhetetlen költekezéstől, Williams ehhez képest ízelítőt nyújtott abból, hogyan zajlott az élet az Ecclestone előtti időszakban. Egyik első F1-es versenye csapatfőnökként az 1969-es Monacói Nagydíj volt, ahol autóját – egy megvásárolt Brabhamet – Piers Courage vezette.

„A Formula-1 akkoriban még egészen más volt. Heten mentünk el Monacóba, én, három szerelő, a kamionsofőr, Piers és felesége, Sally. Sally végezte az időmérést. 900 fontot kaptam azért, hogy ott legyek egy autóval, az a 900 pedig nem volt sok mindenre elég Monacóban, már akkor sem. Pierstől kellett kölcsönkérnem, hogy kifizessem a szállodai számlát.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: