DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Melbourne: Nagydíj Sydney-ben? Kizárt

Meglepő hírek láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy az F1-es Ausztrál Nagydíj Sydney-be költözhet. Már a helyszínválasztás is meglepő lenne, nem csoda, hogy Melbourne nem tart a kihívóktól.

Sydney nemrég kezdett meg egy kampányt az F1-es verseny rendezési jogának megszerzéséről – egy választási ígéret formájában, a jelenlegi kormányzat állítja, hogy újraválasztásuk esetén a motorsport csúcsát a világvárosba hozzák. A pálya áthaladna a világszerte ismert Harbour Bridge-en is. Nehéz elképzelni, hogyan lehetne egy 1149 méter hosszú hídon az F1-nek megfelelő biztonsági létesítményeket kialakítani, arról nem is beszélve, hogy a hatsávos útvonal egy héten keresztüli lezárása teljesen megbénítaná a várost.

Nem csoda, hogy Melbourne sem veszi komolyan a kihívókat. Tavaly bővítették ki szerződésüket 2020-ig, és bíznak benne, hogy a későbbiekben további öt évvel tudnak majd hosszabbítani.



„Nincs esélyük” – mondta a melbourne-i promótercég elnöke, Ron Walker. „A verseny nem megy sehova. Addig fog itt maradni, amíg Victoria állam kormányzata akarja. Sydney addig táborozhat Londonban a Princes Gate-nél (a Formula-1 főhadiszállása), ameddig csak akar. De a valóságban nincs szerződés, amelyet meg lehetne kötni.”

Sydney és Melbourne Ausztrália két legnagyobb városa – előbbi vezet 4,6 milliós populációval, Melbourne-ben 4,2 millióan élnek. A népességi lista következő helyén jelentősen lemaradva Brisbane áll valamivel több mint 2 millió lakossal. Melbourne és az Albert Park már 1996 óta ad otthont a Formula-1-nek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: