DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Hidegzuhany: Mégsem indulhat a Manor?

Amikor már úgy tűnt, hogy tényleg minden sínen van a tavalyi Marussia visszatérésével, néhány megbízható forrás úgy értesült, hogy a motor szoftvergondjai miatt a csapat Bahreinig mégsem versenyezhet.

Pedig a valószerűtlen megmentés után minden egészen simán ment a kapkodós előkészületek során. A csapat kiürült gyárában újraszerveződött a személyzet, a tavalyi autókat átalakították, hogy megfeleljenek az idei szabályoknak, teljesítették a töréstesztet és a többi istállóval együtt ők is időben megérkeztek Melbourne-be. Ott tovább folyt az autó felkészítése, megérkezett a két versenyző, átestek a technikai ellenőrzésen és hivatalosan is megkapták a rajtengedélyt az FIA-tól a hétvégére.

manor (1)



Ám most két hiteles forrás, a német Auto Motor und Sport és Adam Cooper szakújságíró is arról számolt be, hogy az utolsó pillanatban mégis dugába dőlhet a Manor terve - legalábbis egy időre. A gond a motor körül, illetve annak szoftvereiben adódott. Az általuk jelenleg használt 2014-es Ferrari motor adatai ugyanis a hírek szerint elvesztek: amikor a tél folyamán a csapat csődbement és felszereléseit kis híján már el is árverezték, hogy a befolyt pénzekből kifizethessék tartozásaikat, a szintén eladásra váró számítógépek szervereit törölték.

A Manor így nem rendelkezik azon adatokkal, amelyek a motor működtetéséhez szükségesek - és a hírek szerint azok a Ferrarinál sincsenek kéznél, hiszen Maranellóban tavaly már nem számítottak arra, hogy azokra még szükség lesz, lévén 2015-ben már nem is lenne legális, ha egyik ügyfelük másmilyen specifikációt használna, és a Manor is csak egy utólagos engedmény révén kapott erre jogot.

A német forrás úgy tudja, hogy a csapatnak most újra kell építenie adatbázisát, és hogy emiatt a szezon negyedik futamáig, a Bahreini Nagydíjig kell elhalasztaniuk a debütálást.

Megfogalmazódhat a kérdés, hogy ez miért csak most derült ki, illetve a csapat hogyhogy nem számolt eddig ezzel a problémával. Részleteket azonban egyelőre nem lehet tudni a körülményekről és a háttérben zajló folyamatokról. Ám ha bebizonyosodik, hogy a hírek tényleg valósak, valószínűleg minden kérdésre választ kapunk.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: