DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 15. szerda
F1

Az F1-es vendéglátás bajnoka, Christian Staurenghi

A pálya mellett, a paddock palotáiban is zajlik egy nem hivatalos, kellemes hangulatú versengés a konyhafőnökök között, amelynek első helyét tavaly a Pirelli vendéglátói csapata nyerte meg.

- Hatalmas elismerés a Forma-1 legjobb vendéglátóegysége címet megszerezni. Hogyan kell elképzelni az idevezető utat, gyermekként arról álmodoztál, hogy egy nap híres szakácsmester leszel a királykategóriában?

- Nem gondoltam, hogy ez a fajta élet valóra válhat számomra, de biztos, hogy nagyobb elismerést jelent, hogy egy olyan versenyképes világban dolgozom sikeresen, mint amilyen a Forma-1. Nem tartom magam híres szakácsnak, egyszerűen szeretem, amit csinálok, üdítően hat rám. Fontos számomra, hogy a vendég, aki leül valamelyik asztalomhoz, elégedetten távozzon, és a megtapasztalt gasztronómiai élmények hatására a későbbiekben vissza is térjen hozzánk. A titok csupán abban rejlik, hogyan készítesz el egy ételt egyszerű, de nagyon hatásos hozzávalókból.

- Mikor és hogyan találkozott a főzőszenvedélyed az autósporttal?

- 1994-ben egy barátom épp a Minardinál kezdte Forma-1-es évadát, és keresett egy felszolgálót, aki elvezeti a csapat buszát, és aki emellett képes összeszerelni a motorhome-os vendéglátó egységet is. Felajánlottam szolgálataimat, és onnan kezdve évről évre emelkedtem a ranglétrán. Egyszer bekopogtattam a Benettont irányító Flavio Briatore ajtaján, majd nyertünk két világbajnokságot Alonsóval.

- Bizonyos szempontból nem volt mesés a Forma-1-ben való bemutatkozásod. Hogyan emlékszel vissza arra a rémes imolai hétvégére?

- Sajnos az első versenyhétvégém egybeesett Ayrton Senna halálával, akit a legnagyobb Forma-1-es versenyzőnek tartok. Felkavaró volt megismerni a bálványomat, majd látni, ahogyan életét veszti... Nagyon erős érzelmek egyvelege ért azon a hétvégén. Hirtelen átmenet a hatalmas örömből a reményvesztettségbe, a mély szomorúságba. Sajnos bizonyos dolgok megtörténnek az életben, de fontos, hogy ne hagyjuk magunkat legyőzni. Felteszed a kérdést, melyik utat választod, de aztán csakis arra kell fókuszálni, ami mellett döntöttünk, és végig kell csinálni egyszerűséggel, tisztelettel, sok munkával és szenvedéllyel. Azon a hétvégén Ayrton talán tovább szeretett volna adni nekem és mindnyájunknak néhány olyan értéket, amit ő a maga módján képviselt a munkája során. Én is azt teszem a magam területén.

Christian Staurenghi



 

- Hogyan változott meg a jelenlegi Forma-1-es paddock légköre a húsz évvel ezelőttihez képest?

- Ég és Föld! Papírtányérokon szolgáltunk fel, esetleg néhány kerámia tárgy volt a büfében kevés egyszerű étellel. Ma vetekedhetünk a legnívósabb éttermekkel. A nehézségek most is adottak, de más jellegűek. Mindenesetre jobban kedveltem az egykori Forma-1-et, ami sokkal nyitottabb volt a közönség felé, élmény volt a szenvedélyes szurkolók jelenlétét érzékelni a pályán. Ma inkább csak a televízió ad át ebből a légkörből valamit a rajongóknak.

- Ami a lazább légkört, a pilóták között kialakuló barátságokat, a versenyzők készséges viselkedését, a közös ebédeket, vacsorákat illeti, elmondható, hogy jelenleg a kisebb kategóriák vették át az egykori Forma-1 szerepét?

- Igen, azt mondanám, ha meg akarja érteni az ember, honnan indult el a Forma-1, bele kell szagolni néhány kisebb kategória hangulatába. Erre a GP2 egy jó példa, a csapatok felállított sátorokban dolgoznak. Igazán nyitott környezet!

- Van kedvenc csapatod vagy versenyződ, esetleg olyan, akivel az évek során barátságot kötöttél?

- Olaszként a szívem a Ferrarié, de egy életet dolgoztam a mai Lotus csapatért, ami a korábbi Renault és Benetton. Felejthetetlen évek voltak azok, remek emberekkel. Aztán a Pirelli kitűnő lehetőséget kínált, hogy az F1-es világbajnokságban folytassam, ez már a 21. idényem! Ami a versenyzőket illeti, Trullit, Alonsót, Buttont, Alesit, Bergert barátaimnak mondhatom, szép pillanatokat éltem meg velük.

- Hogyan és hol történik a különböző élelmiszerek beszerzése az aktuális versenyhétvégére?

- Az alapot a helyi termékek jelentik, illetve a pályához közeli nagy bevásárlóközpontok. Néhány dolgot egyenesen otthonról hozok, de a bevásárlás legnagyobb részét helyben oldjuk meg. Manapság a nyitott piac révén mindenütt megtalálható minden.

10957902_10152604681146994_628062664_n

- Egy versenyző fizikai és mentális felkészítésén túl nagyon fontos a megfelelő táplálkozás is. Milyen szempontokat figyelembe véve kell elkészíteni nekik a különböző finom ételeket?

- Minden versenyző mellett van egy fizioterapeuta, aki meghatározza számukra a tökéletes étrendet. Ebédre elsősorban a szénhidrátokat részesítik előnyben, így a tésztaféleségek a meghatározóak, estére jöhet több fehérje, például vékony húsételek. Van olyan is, aki saját utat követ, de az alapok ott is ugyanazok.

- Te irányítod a Forma-1-es Pirelli Motorhome vendéglátóegységét, ezzel egy időben a GP2 és GP3-as konyháért is te vagy a felelős. Hogyan tudod megosztani a munkád?

- Hosszú évek óta van mellettem egy kiváló munkatárs, Ludovic Tályai. (Ludovic mellesleg erdélyi magyar, kiváló szakács!) Segít kontroll alatt tartani a dolgokat, amikor nem vagyok jelen, ő a jobb kezem, kölcsönösen megbízunk egymásban. Nagyon fontos megbízható munkatársakat találni, és én Ludovicon túl fantasztikus személyzettel rendelkezek a csapatban. Naponta nagyon sok órát együttdolgozva az emberek kölcsönösen megtanulják megbecsülni a másikat.

- Kik a leghíresebb vendégek, akik megfordultak már nálad?

- Ezen évek alatt nagyon sok híresség járt már nálunk, legyen az a sport, a televíziózás, a politika, a modell- vagy a színészvilágból. Számomra ugyan minden egyes vendég ugyanolyan különleges, de ha meg kell említenem egy-két nevet, akkor I. János Károly spanyol királyt, Vittorio Sgarbit, Sylvester Stallonét és a U2-ból Bonót emelném ki. Talán az ő elismerésük miatt is tartanak minket olyan jó vendéglátóknak a paddockban!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: