DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

„Ki fogja minden futamon átnézni a sisakokat?”

Egyebek mellett ezt a kérdést vetette fel a Sebastian Vettel sisakfestéseit készítő tervező, aki nem tartja túl jó ötletnek, hogy idéntől a dizájnváltást is megtiltják az F1-ben. És nem azért, mert ezáltal munka nélkül maradna.

Az új szabály vegyes fogadtatásra talált. Az FIA azt szeretné ezzel elérni, hogy a versenyzők könnyebben felismerhetőek legyenek autóikban a védjegyükké váló fejvédőikben, ám többen csak újabb szükségtelen korlátozást látnak a döntésben. A Sebastian Vettel számára már nagyjából 90 különféle mintázatot készítő Jens Munster is utóbbi táborba tartozik, és nem is teljesen érti, hogyan képzelte az FIA a szabály betartásának ellenőrzését.

B9AwtMyIUAAhmKb



„Ez elveszi a pilótáktól az önkifejezés lehetőségét. Ez pedig fontos lenne napjainkban, amikor már nem is mindig mondhatják ki, amit gondolnak” - mondta a művész a Speed Weeknek.

„Először is az a kérdés, hogy hogyan is fogják pontosan értelmezni a szabályt. Mi számít majd dizájnváltásnak? Ha egy színt megváltoztatunk, az már az? És ki fog leülni és átellenőrizni az összes sisakot minden egyes verseny előtt? Ha szakértőre van szükségük, talán tudnék rá időt szakítani” - viccelődött.

Persze nyilvánvalónak is tűnik, hogy a sisakfestéseket készítő szakember nem örül annak, hogy idéntől jóval kevesebb munkával bízzák majd őt meg az F1-es pilóták, hiszen ez bevételkiesést is jelent számára, ám elmondása szerint elsősorban nem a pénz miatt vállalt munkát a sportban. Amikor félig komolytalanul azt kérdezték tőle, be akarja-e perelni az FIA-t az őt előnytelenül érintő döntés miatt, így felelt:

„Nem! Sokkal inkább csak szórakozásként tekintek arra, hogy sisakokat festek a versenyzők számára. Szóval nem keresek ezzel egy vagyont. Alapvetően nem a Formula-1-ből élek, de kétségtelen, hogy PR szempontból nagyszerű lehetőség.”

Nemrég Felipe Massa is nyilatkozott a helyzetről, aki sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy többé nem használhat egy futamra szóló egyedi sisakfestést sem, amely lehetőséggel a Brazil Nagydíjak során többször is élt már.

„Ő nem olyan versenyző, aki gyakran cserélgetné a festését, ám időről időre előhozakodik egy újjal, például így tett a Ferrarinál töltött utolsó versenyén is” - reagált erre Munser. „Mostantól azonban az olyan alkalmakon sem teheti ezt meg, mint Monaco vagy mint a hazai futama. És olyat sem láthatunk többet, mint amikor Jenson Button az apja tiszteletére rózsaszínű sisakra váltott.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: