DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 21. kedd
F1

F1-es B-liga V8-as Red Bull-Mecachrome-okkal

Ez volt Bernie Ecclestone elképzelése a meglehetősen hiányos rajtrács feltöltésére, ám ezt a nagycsapatok elutasították – a projektben Colin Kolles és Flavio Briatore is szerepet kapott volna.

Az Auto Motor und Sport számolt be arról, hogy mi lett volna Bernie Ecclestone vészterve arra az esetre, ha nem sikerül a kritikus minimumlétszámot elérni az idei szezonban. A különböző szerződések értelmében a Formula-1 ugyanis köteles legalább 16 autót kiállítani minden futamon, amit akár el is érhet idén a sportág, ha nem rendeződik a Force India helyzete.

A legvalószínűbb megoldásnak korábban a harmadik autók nevezése tűnt: a Ferrari, a Red Bull és a McLaren lett volna felkérve erre első körben, ám ezt az ötletet elvetették. Több szempontból is aggályos volt ugyanis az elképzelés, még jobban megnehezítette volna a kiscsapatok dolgát, nem is beszélve a költségekről – Christian Horner becslései szerint ez csapatonként 35 millió euró plusszal járt volna.

eccl_todt_d



Ecclestone-nak azonban volt másik ötlete: egy B-ligát létrehozni a Formula-1-en belül. A terv nem GP2-es autókról szólt volna, mint az ősszel szintén felmerült, hanem egy komplex F1-es csomagot kínáltak volna a résztvevőknek mindösszesen 15 millió euróért. A tervben szereplő autók a 2013-as Red Bullra épültek, míg a V8-as (!) motorokat a Mecachrome szállíthatta volna.

Az elképzelést, melyben Colin Kolles és Flavio Briatore is szerepet vállalhatott volna, a Stratégiai Csoport ülésén a Ferrari, a Mercedes és a McLaren is megvétózta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: