DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

A Force India magyarázza a tegnapi vétót

Miután az F1 Stratégiai Csoportjának tegnapi ülésén megvétózták a Marussia visszatérését, Bob Fernley megpróbálta megmagyarázni álláspontját: szerinte a beadott anyaggal volt a probléma.

Sokak számára teljesen egyértelműnek tűnt, hogy a Force India anyagi megfontolásokból vétózta meg a Marussia visszatérését elősegítő döntést (tudniillik hogy 2014-es autójával kezdhesse meg a szezont), s ezt Bob Fernley, a csapat képviselője is elismerte – legalábbis részben, de egyéb indokokat is megjelölt.

Az Autosport idézi Fernley szavait: „A Stratégiai Csoport elé került egy jelentkezés, miszerint a Marussia 2014-es autóit indítaná a 2015-ös bajnokságban. A találkozón kiderült, hogy problémák vannak a jelentkezéssel, nélkülözi a valódi tartalmat” – mondta Fernley, aki arra is kitért, hogy hasznosabb lesz, ha a Marussiának járó pénzösszeg szétosztásával segítik a nehéz helyzetben lévő istállókat:

fernley



„Mindemellett az a spekulatív jelentkezési anyag, amit benyújtottak, nem tartalmazott semmiféle dokumentációt, ami megerősíthette volna, hogy indokolt egy ilyen speciális engedmény. Példának okáért nem részletezték, hogy kik lesznek az új tulajdonosok, ahogy azt sem, hogy milyen műveleti struktúrát terveznek alkalmazni. Az információhiány, a bizonytalan garanciák és a pályázat spekulatív jellege miatt született a döntés, hogy jobb lenne a meglévő független csapatok fennmaradásának biztosítására koncentrálni.”

A döntés értelmében nincs esély arra, hogy a Marussia ott legyen a szezonnyitón, ám a legfrissebb hírek szerint a harmadik, Kínai Nagydíjat célba veszik egy új autóval. A pénzdíjat elméletileg megkaphatják, ha legfeljebb három futamot hagynak ki a szezonban, azaz a Bahreini Nagydíjra kellene legkésőbb megérkezniük ehhez.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: