DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 2. szerda
F1

Az F1-es és LMP1-es projekt, aminek te is részese lehetsz

Nem tévedés, a Perrinn Limited csapatának évi 40 angol fontos (kb. 16 ezer forint) tagsági díj fejében bárki tagja lehet, amely hozzáférést biztosít a csapat belső szerveréhez és így a fejlesztési terveket tartalmazó fájlokhoz.

Miközben az F1-es csapatok javában készítik 2015-ös versenygépüket, addig az angliai Yorkshire-ben egy kisebb magáncég, a Nicolas Perrin által irányított Perrinn Limited szépen csendben tervezgeti saját LMP1-es és F1-es autóját. Több ez puszta mérnöki hóbortnál és a szabadidő hasznos eltöltésénél, hiszen a francia mérnök célja, hogy akár már jövőre elindítsa LMP1-es autóját a Hosszútávú Világbajnokságon (WEC), és hosszabb távon az F1-es modellel is ez a szándéka.

Perrin (a saját nevét egy, a csapatáét két „n”-nel írja) 2002-ben kezdte meg motorsportos karrierjét, három éven át felelt a Courage csapat LMP1-es versenygépének beállításáért. Ezt követően a Williams F1-es alakulatához csatlakozott, ahol öt éven át szívta magába a versenymérnöki és aerodinamikai tervezéssel kapcsolatos tapasztalatokat.

Saját csapatát 2011-ben alapította meg, és hamar neki is látott LMP1-es prototípusa megtervezéséhez a 2014-ben érkező új szabályok szerint. Ennek az autónak a tervei azóta végleges formát öltöttek, a megvalósítás kellő szponzori háttér hiányában egyelőre azonban nem valósult meg.



„Ami az LMP1-es autót illeti, a tervezési munka első részét, a fő paraméterek, a váz és az aerodinamika alapjainak körvonalazását én magam végeztem, majd egy öt mérnökből álló csapat fejezte be a részletes kidolgozást. Most a csapat újból egy főre: rám redukálódott, és már el is kezdtem dolgozni az F1-es autó skiccén” – idézi a GPUpdate.net a fiatal tervezőzsenit.

„Már jelenleg is készen állunk rá, hogy a WEC-ben versenyezzünk. Ez egy rövid távú terv, amit nyomban megvalósítunk, amint megtaláljuk az első LMP1-es autónk versenyeztetéséhez szükséges befektetőket. Ez remélhetőleg még idén meg fog történni. Szóval miért is ne indulhatnánk el a WEC-ben 2016-ban? Ez határozottan benne van a pakliban” – fogalmaz Perrin.

És hogy az F1-es autót mire használnák megépülte után? „Az F1-es autónk lehetőséget kínálna rá fiatal pilóták számára, hogy könnyebb módon jussanak F1-es tapasztalathoz, mivel a bajnokságban futó autókkal csak korlátozott mennyiségben lehet tesztelni. Aztán motorok, abroncsok, vagy bármilyen más F1-es technológia tesztelésre is használhatnák az emberek az autónkat. Ez már mind a befektetők kívánságán múlna, és tőlük függne, hogy milyen úton haladunk tovább a projekttel, nem elfeledve, hogy a hosszú távú célunk az, hogy az F1-ben versenyezzünk” – szögezte le a francia, aki lényegében tehát szellemi tőkéje mellé keresne jelenleg komolyabb mennyiségű anyagi tőkét.

És hogy mit kell tudni röviden a fentebb említett csapattagságról? „Folyamatosan építjük ki a magunk kis közösségét azokkal az emberekkel, akik követik a Perrinnt és részesévé válnak csapatunknak. A világ minden tájáról, közel 30 országból vannak regisztrált ragjaink, amire nagyon büszkék vagyunk, hiszen ez egy jó visszacsatolás nekünk. Nem igazán arra használjuk ezt a közösséget, hogy segítsenek nekünk az autó fejlesztésében, mert ez egy nagyon személyes jellegű munka, amiben nehéz sok külsős emberrel együtt dolgozni, de minden tervrajzunkhoz hozzáférhetnek és így ők is részesévé válhatnak a projektünknek.”

Különös és úttörő kezdeményezés ez, annyi szent, de tudva, hogy milyen hatalmas összegek röpködnek manapság egy-egy F1-es autó megépítése kapcsán, és mekkora költségvetés kell egy F1-es csapat beindításához, kissé szkeptikusak vagyunk azt illetően, hogy csak a szellemi tőkére alapozva be lehet kerülni ebbe a körforgásba. Mindenesetre Perrinn az első lépéseket bátran megtette az ismeretlenbe, és megfoghatatlan vágyálmok helyett immár konkrét tervrajzokat tud lobogtatni az érdeklődő befektetőknek. Állítólag vannak is néhányan.

Mindenesetre a projekt komolyságát mutatja, hogy Perinnel még a BBC-n is volt riport LMP1-es projektjéről, íme:

További részletek a csapat honlapján: https://www.perrinn.com/

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: