DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Anthony Hamilton: Ezért kerülöm a fiatalokat

A világbajnok édesapja úgy gondolja, manapság minden tehetséges versenyző túl hamar akar az F1-be jutni. Szerinte mindenkinek végig kellene járnia a ranglétrát, ahogyan fia is tette.

„Részben az az oka, hogy nagyon ritkán kerülök kapcsolatba fiatal versenyzőkkel és a szüleikkel mostanában, hogy senki sem akarja azt tenni, amit mi tettünk. Senki sem akar várakozni. Mindenki azonnali jutalmat akar” – mondta Anthony Hamilton a Reuters hírügynökségnek. Ezzel fiára, Lewisra utalt, akivel bejárták a Formula-1 előtti lépcsőfokokat, ami a mai újoncokra csak ritkán jellemző.

Max Verstappen például mindössze 17 évesen lesz a mezőny állandó tagja, annak ellenére, hogy csupán egyetlen szezont töltött formaautós nevelőszériában – a Formula-3-ban, amelyet legalább egy lépcsőfok még elválaszt a Formula-1-től. „Ha a mai motorsportra tekintenek, látják, hogy egyes emberek kevesebb, mint egy évet töltenek el egy kategóriában, aztán azt gondolják, ez elég volt nekik, és kettőt-hármat ugranak, mert megengedhetik maguknak. A következő dolog pedig, amit az ember lát, hogy már egy F1-es autóban ülnek, vagy azt várják el, hogy ott ülhessenek. Azt gondolom, sok tehetséges versenyzőt találni. A baj az, hogy a tehetség nem akar várni. Mind most akarják.”



Lewis Hamilton, akit gokartos kora óta a McLaren támogatott, szintén fiatalon került a Formula-1-be, ennek ellenére mégis megjárta az összes lépcsőfokot, amelyek a királykategóriához vezető utat jelzik: a hazai és nemzetközi Formula Renault-t, a Formula-3-at és GP2-t. Öt évet töltött a nevelőszériákban, mielőtt 2007-ben leigazolta a McLaren, és valósággal berobbant a legjobbak közé.

„Amikor az F1-be érkezett, már annyi tapasztalatot és elismerést gyűjtött. De ez nem sikerülhetett volna a gokart nélkül. Nem sikerülhetett volna anélkül, hogy időt áldoz arra, hogy végigjárja a nevelési folyamatot” – emelte ki az idősebb Hamilton, aki a tapasztalatot is levonta. „Bölcsebb és okosabb lettem a folyamat során, amelyet végigjártunk. És amit a szülőknek szeretnék elmondani, az az, hogy hinniük kell. Tartsanak ki, és higgyenek.”

„De van, amikor nem tudják figyelmen kívül hagyni, hogy a szomszéd Johnny, akivel együtt gokartoztak, és két éven keresztül legyőztek, már autókat vezet, és két évvel előttük jár. Azt mondom, felejtsék el ezt, ne foglalkozzanak vele. Lehet, hogy már autókat vezet, de nem fogja elsajátítani azokat az apró fogásokat és tapasztalatot, amit kellene. Maradjanak a gokartban, amíg csak lehet.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: