DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

Rekordösszegű nevezési díjat fizet a Mercedes

Mindent vivő 2014-es szezonjának is megvolt a hátránya a Mercedesnél, hiszen az F1-es történelem legnagyobb összegű nevezési díját kénytelenek becsengeti az FIA kasszájába.

A tavalyi szezonban a Mercedes 16 győzelmet aratott, és domináns volt mindkét bajnokságban, mégis van egy negatív aspektusa a széditő sorozatnak: a megszerzett pontok után számított nevezési díj a Forma-1 történetének legnagyobb összegét eredményezte.

Nem csak ezzel kellett számolni, hanem az alapból fizetett 516000-al dollárral is, ami 8000-rel több az egy évvel azelőtt fizetettnél. Az Auto Motor und Sport információi szerint egy pont megszerzésére fordított átlagos összeg is emelkedett, méghozzá 5080 dollárról 5161 dollárra.



A bajnokcsapat a 2014-ben megszerzett pontjai után 6194 dollárt kénytelen fizetni majd egységenként, ami az alap nevezési díjjal kiegészülve majdnem 4,9 millióra rúg, pontosabban 4857994 dollárra. Ez majdnem kétszer akkora összeg, mint amennyit a Red Bull kénytelen fizetni (2,6 millió $), de nem panaszkodhatnak Brackley-ben, ugyanis a 2013-as második helyért kapott 87 milliós prémiumot már 102 millió dollár követte a bajnoki cím jutalmául.

A két élcsapat által fizetett majd 8 millió dolláros nevezési díj felett az FIA összesen további 16 millió $-t kap majd a csapatoktól, amibe nem tartozik bele a Marussia és a Caterham által fizetett összeg, a két, végleges megszűnés határán táncoló kiscsapat ugyanis nem valószínű, hogy ott lesz majd két hónap múlva az Ausztrál Nagydíj rajtrácsán.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: