DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Pályacsúcsok dőlhetnek meg 2015 során

Legalábbis erről van meggyőződve a gumiszállító Pirelli, amely 2014-re még csak az új F1-es szabályrendszer tanulóéveként tekintett, és nagy ugrást vár az Ausztrál Nagydíjtól fogva.

 Mivel tavaly egészen új technikai előírásrendszer érkezett a Formula-1-be, mindenki számított rá, hogy a tempó csökkenni fog az elmúlt évekhez képest. Bár a V6-os turbóerőforrások a végsebességen javítani tudtak, a köridők csökkentek az előző szezonhoz képest. Mégis kisebb mértékben, mint amiről a várakozások szóltak: egyesek azzal riogattak, hogy az időeredmények GP2-es szintre esnek vissza, ennek ellenére Nico Rosberg már Spában jobb kört teljesített, mint a 2013-as leggyorsabb idő. Várható, hogy a 2015-ös szezonban, miután a csapatok az erőforrásokon és aerodinamikán is fejlesztenek, az autók még gyorsabbak lesznek.

„Az előző szezon során a motorgyártók, a csapatok és mi is sokat tanultunk” – mondta Paul Hembery, a Pirelli F1-es főnöke az f1news.ru oldalnak. „Érdekes lesz látni, mi vár ránk Ausztráliában. Csak akkor lesz valódi elképzelésünk arról, milyen mértékű változások következtek be.”



Hozzátette, bizonyos sejtelmük már jelenleg is van ezekről a változásokról. „A Pirellinél már most van specifikus információnk arról, mit várhatunk a következő szezonban. Azt mondhatom, némelyikük nagyon érdekes, és most még enyhén fogalmaztam. Jelentős növekedést várunk a tempóban, amikor pedig figyelembe vesszük, általában mennyit fejlődnek a köridők egy szezon során, azt hiszem, 2015 végén közel kerülünk ahhoz, hogy rekordokat döntsünk.”

Hembery egy korábbi nyilatkozatban azt is kiemelte, ez a gyorsulás egyúttal azt jelenti, hogy az abroncsok teljesen eltérően fognak viselkedni. „Ha egy-két másodperccel javulnak a köridők, akkor a gumik használata teljes mértékben megváltozik. Mindenesetre nagyon jól sikerült alkalmazkodni az idei változásokhoz, és meg tudtuk találni az egyensúlyt” – mondta akkor a szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: