DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Alguersuari lesújtó véleménnyel van a Forma-1-ről

A volt F1-es pilóta rettentően csalódott amiatt, hogy egykori sportága milyen irányt vett és soha nem szeretne oda visszatérni - ugyanis megtalálta a boldogságát a Formula-E-ben és a zenében.

Jaime Alguersuari március közepéig még biztosan rekorder lesz a Forma-1-ben, hiszen ő volt eddig a legfiatalabb résztvevő egy versenyen, de ez a tény teljesen hidegen hagyja a spanyol pilótát, ugyanis semmilyen érzések nem kötik már egykori sportágához.

A debütálása idején 19 éves és 125 napos versenyző két és fél évig volt a száguldó cirkusz tagja, a Toro Rosso vezetősége azonban 2011 végén búcsút intett neki. Azóta DJ-karrierjét egyengette, kommentált a BBC-nek, és 2013 végén egy DTM-Mercedest is tesztelt, de a versenyzéshez ősszel tért vissza, hiszen a Virgin Racing egész szezonos szerződést ajánlott neki a Formula-E-ben.

Noha eddig nem volt nagyobb sikere, egyre jobb teljesít, legutóbb Uruguayban ötödik lett, és 14 ponttal a kilencedik helyen áll az összetettben. Elmondása szerint nagyon boldognak érzi magát ebben a sorozatban, és esze ágában sincs visszatérni a Forma-1-be. „Azt gondoltam, hogy a Forma-1 sport és az autóversenyzés csúcsa, de az elmúlt években rengeteget vesztett az imázsából. Ha ma Alonsót, Hamiltont és Buemit egy Caterhambe tennénk, ugyanazt az erőt képviselnék, hiszen a technológia rettentően lekorlátozza a képességeiket.”



„Az alacsonyabb kategórákban szereplő, körül-belül 20 autót nagyjából fél másodperc választja el egymástól. A Forma-1-ben négy nagycsapat van, melyek után hatalmas űr következik. Hogy őszinte legyek, nem mennék oda vissza, még a vezetés öröméért sem. Ez ugyanúgy igaz ma, ahogy holnap is az lesz. Három szezont futottam le és élveztem, de csak akkor, amikor az autóban ültem. A többi, amik zárt ajtók mögött történtek… lefárasztottak. Egyáltalán nem örülök neki, nem szeretem ezt.” – mondta csalódottan Alguersuari.

Sőt, a hispán még tovább ment, hiszen kifejtette, hogy a Forma-1-en kívüli világ elég örömet okoz neki. „Az F1 rengeteg bajt okozott nekem, amit még a mai napig is érzek. Semmit nem akarok tudni erről a cirkuszról többé, hiszen rettentően képmutató az egész. Ez csak a pénzéhes emberek világa, aki annyi pénzt akarnak kisajtolni az egészből, amennyit csak tudnak, mindezt bármi áron. Ma már csak a tv-n nézem, és boldog vagyok, hogy Formula-E versenyző vagyok, azokhoz hasonlóan, akik olyan más kategóriákban versenyeznek, mint például a DTM.”

Alguersuari, aki az elektronikus zenei szcénaban Squire-ként ismert, 2011-ben jelentette meg első albumát Organic Life néven, és saját stúdiót üzemeltet Barcelonában, mely a művésznevét viseli. Legyen szó a zenéről, vagy az autózásról, Alguersuari úgy véli, nem tudna mást csinálni. „Versenyző vagyok, de más is van az életemben ezek kívül, ami a zene.”

„Furcsa lehet látni egy pilótát, aki teljesen más dolgot is csinál, de ez vagyok én. Mindig azt mondtam, hogy mindig hallgatni kell az ösztöneinkre: imádom a zenét, amit tökéletesen tudok csinálni az autózás mellett. Szeretem, amikor bezárom az ajtót és csak a zenélésre koncentrálok – nem tudnék nélküle élni, ahogyan nem tudnék a versenyzés nékül sem” – tette hozzá a 25 éves pilóta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: