DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Nyakig a bajban a Force India tulajdonosa

Hat kifizetetlen hitelező és beszállító akarja felszámoltatni az F1-ben érdekelt Vijay Mallya óriáscégét – az üzletembernek több mint másfél milliárd dollár tartozása van velük szemben.

Az indiai milliárdos, Vijay Mallya a United Breweries Holdings (UBHL) tulajdonosa. A cég neve a söriparra utal, de számos alvállalatának profilja között találhatunk szeszesitalokat, gyógyszergyártást, információs technológiát, építőipart és még trágyakészítést is. Szintén az UBHL-hez tartozott a két éve megszűnő Kingfisher légitársaság, amely rengeteg adósságot hagyott maga után – ezért nyújtott be felszámolási kérelmet az UBHL ellen hat hitelező Karnataka indiai állam legfelső bíróságán, számolt be a The Indian Express.



A hat károsult között szerepel két indiai bank és a Kingfisher fő beszállítói, akik azt állítják, Vijay Mallya tisztában volt a légitársaság anyagi nehézségeivel, amikor garanciákat biztosított nekik. A meghallgatások február során fognak zajlani. A State Bank of India, amely már hosszú évek óta áll harcban Mallyával, 1,4 milliárd dollárt akar visszakapni – ehhez képest a többiekkel szembeni adósság szerény, a Rolls Royce például 10 millió dollárt követel.

A Force India idén sem titkolta, hogy pénzügyileg bizonytalan alapokon áll, a Sauber és Lotus mellett ők követelték, hogy többet kapjanak a Formula-1 bevételéből. A Mallya vállalatával szembeni eljárás veszélybe sodorhatja a csapatot is – persze nem lehet tudni, hogy a bírósági ügy meddig fog elhúzódni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: