DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 22. vasárnap
F1

A Lotus Oconban látja a jövő sztárját

A csapat fiatal versenyzője idén legyőzte Max Verstappent, és az F1-be is belekóstolt, ahol sokak szerint előbb-utóbb leteszi majd névjegyét. A Lotus vezetői kvalitásait dicsérte.

A 18 éves Esteban Ocon idén a Formula-3-as Európa-bajnokságot nyerte meg fölényesen – ebben a kategóriában szerzett harmadik helyet Max Verstappen. A holland körüli felhajtás a francia pilótának is segített, hogy felfigyeljenek rá, többször vezethette a Lotus Formula-1-es autóját, köztük Abu Dhabiban az első szabadedzésen.

„Az ilyen versenyzőkkel abszolút élvezet együtt dolgozni” –értékelte Ocont Alan Permane, a csapat pálya menti feladatokért felelős igazgatója. „Nyilvánvaló, hogy nagyon gyors, az autónkba sem kellett volna ültetni, hogy ezt megtudjuk. De a visszajelzései is kitűnőek. Nincsen előre kialakult képe az autóról, így nem fogja azt mondani, hogy a gumik túlmelegednek, vagy a diffúzor leér. Csak azt fogja mondani, amit épp csinál. Hogy itt alulkormányzottság lépett fel. Ez nagyon pozitív jel a jövőre nézve.”



„Az, hogy az első szabadedzésén csak három tizeddel maradt le Pastortól, nagyon, nagyon jó. Az eredmény 100 %-osan reprezentatív volt” – tért ki az Abu Dhabi Nagydíjra Permane. „Azonos üzemanyagszinten, azonos programon voltak. Korábban sosem vezetett 2014-es autót. Még nagyon sok rejlik benne. Mindent meg kellett tanulnia a kocsiról, és még a pályát is. Különösebb megerőltetés nélkül sikerült neki. Biztos vagyok benne, hogy a jövő sztárja.”

Bejelentés még nem történt, Ocon hol folytatja 2015-ben: a GP2-es címvédő DAMS csapattal tesztelt, és teljesített remek köridőket, így lehetséges, hogy ebben a kategóriában szerepel majd. A Lotusnál kiemelt szerepet kap, valószínűleg tartalékversenyzővé léptetik elő.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: