DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
F1

Friss naptár: 21 verseny, de már Korea nélkül

Egyre rejtélyesebb, hogy mi is az FIA célja az F1 2015-ös versenyeinek számával és helyszíneivel. A naptár legújabb változatában már 20 futamot listáznak, de továbbra is azt állítják, hogy 21 lesz.

A Koreai Nagydíj nagy meglepetésre került bele a december elején kiadott jövő évi versenynaptárba, a sport története során első alkalommal húsz fölé növelve az egy évben megrendezendő nagydíjak számát. Persze azonnal felmerült a kérdés, hogy ki, és miért is indítványozta az előző négy év során egyáltalán nem népszerű kelet-ázsiai helyszín visszavételét, sőt, még maguk a koreaiak is kissé értetlenkedve fogadták, hogy a tervek szerint ellátogat hozzájuk a Formula-1 2015-ben.

Az FIA most egy újabb, frissített változattal állt elő, amikor közzétette az általuk kontrollált szériák menetrendjeit, hiszen az F1-es kalendáriumból kikerült Dél-Korea, és annak ellenére, hogy semmivel nem pótolták, a dokumentum továbbra is azt állítja, hogy 21 versenyből áll majd a jövő évi szezon.

132_3



Lenne egy új, eddig nem ismertetett terve az FIA-nak? Vagy csak egy egyszerű elírás történt? Netán továbbra is taktikai okokból beszélnek 21 versenyről, miközben esze ágában sincs senkinek annyi helyre elutazni? Egy sejtés szerint ugyanis ezzel egy extra hajtásláncot kaphatnak a csapatok a következő szezonra, amiből eredetileg csak négy állna rendelkezésükre, amit egyes gyártók veszélyesen kevésnek éreznek.

Lassan átlépünk a következő évbe, de még mindig nem egyértelmű, hogy hogyan is fog festeni a szezon menetrendje. Persze ez nem teljesen meglepő, és könnyen lehet, hogy egy ideg még nem is fog kiderülni. Bár szélsőséges körülmények miatt, de 2011-ben például csak három héttel az idény tervezett rajtja előtt tudtuk meg, hogy a bahreini szezonnyitót mégsem rendezik meg. 

A legnagyobb motorsport-szériák 2015-ös naptárait egyébként összegyűjtötte a Formula.hu, ami itt, vagy az oldal jobb oldalán lévő visszaszámlálókra kattintva érhető el.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: