DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 2. vasárnap
F1

Ecclestone 2016-ra hibrid szívómotorokat akar

A hibrid rendszereket nem dobná ki az F1-ből, a hathengeres turbóktól viszont megszabadulna Bernie Ecclestone, aki 2016-ra már ezer lóerős szívómotorokat szeretne látni. A csapatokon múlhat.

Bernie Ecclestone a Forbes magazinnak adott interjújában mindenekelőtt arról beszélt, hogy véleménye szerint erősebb, hagyományos motorokra van szüksége a Formula-1-nek, s nem tartja kizártnak, hogy sikerül is megszabadulni a V6-os turbóktól. A hibrid rendszert viszont teljesen nem akarja elvetni ő sem:

„Összetehetjük minden pénzünket, és feltehetjük arra, hogy a Mercedes jövőre is simán nyer” – kezdte mondandóját Ecclestone. „Már eddig is javasoltam, és ezután is fogom, hogy térjünk vissza a szívómotorokhoz, benne bizonyos hibrid elemekkel. Így a gyártók majd McLaren hybrid, Ferrari hybrid vagy Williams hybrid néven nevezik majd azt, s átjön az üzenet.”

eccl_todt_d



Arra a kérdésre, hogy ki építhetné meg ezeket a motorokat, Ecclestone így felelt: „Akik a mostaniakat is építették, az ő számukra egy igazi álom lenne szívómotort építeni, és ezer lóerősre fejleszteni. Azt hiszem, mi ezt akarjuk” – mondta a 84 éves milliárdos, aki szerint ezek az erőforrások nem jelentenének pluszköltséget az F1 számára.

Ecclestone azt is kifejtette, hogy erről a Stratégiai Csoport dönthet, azon belül is a csapatokon múlhat minden, hiszen neki 6 szavazata van, az FIA 6 voksa viszont minden bizonnyal a javaslat ellen fog szólni. „Szóval nekünk van hat, így ha négy csapat még ezt akarja, akkor az már tíz lesz. Összesen 18 szavazat van, szóval ez már a többség” – mondta Ecclestone, aki nem tart attól, hogy a Honda vagy a Mercedes elhagyná a sportágat a módosítás esetén.

Nem Bernie Ecclestone az első, akiben felmerült a motorszabály megváltoztatásának ötlete, Christian Horner például nemrég ikerturbókat vizionált. Akármilyen változtatásról legyen is szó, 2016-re egyszerű többséggel meg lehet azt szavazni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: