DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Eldőlt: Alonso és Button a McLaren versenyzői

A McLaren végre meghozta a döntést az F1-es szezon legtovább halogatott kérdésében. Fernando Alonso visszatér a csapathoz, mellette pedig Jenson Button folytathatja, így a wokingiaknak ismét két világbajnokuk lesz.

A csapat a főhadiszállásán tartott sajtótájékoztatón jelentette be pilótafelállását, ami egyben azt is jelenti, hogy teljessé vált a 18 főből álló 2015-ös Formula-1-es mezőny.

Alonso érkezéséről már régóta tudni lehetett - a spanyol és a McLaren újbóli házasságáról először még a tavalyi Magyar Nagydíjon reppentek fel a hírek, és bár az idei évre még nem sikerült megszereznie a csapatnak a kétszeres bajnokot, ezúttal már Alonso is jobban hajlott a váltásra, miután a Ferrarinál töltött ötödik évében a korábbiaknál is gyengébb autót kapott.

10859571_781285531926495_641979290_n



A két fél 2007-es viharos különválása jól ismert történet, és bár azt követően bizonyára még Alonso és Ron Dennis sem hitte volna, hogy hét év elteltével ismét összehozza őket a sors, úgy tűnik, mindketten maguk mögött tudták hagyni a kellemetlen emlékeket, amelyeket a pilóták közötti egyenlőség és a kémbotrány együttese generált. A spanyol abban az évben négy győzelmet szerzett a McLarennel, míg a pontversenyben a harmadik helyen zárt, miközben az utolsó futamig esélyes volt a bajnoki címre.

Miután az ő helye már biztossá vált, a csapat hosszasan hezitált Jenson Button és Kevin Magnussen között, akik idén egymás oldalán szerepeltek, és mindkettőjük megtartása mellett más-más érvek szóltak. A fiatal, ám még kiforratlan dánban kétségtelenül nagy potenciál rejtőzik, ám a vezetőség végül mégis Button mellett döntött, aki a csapathoz fűződő lojalitása, megbízhatósága és technikai szakértelme mellett az istálló új motorpartnerével, a Hondával is jó kapcsolatokat ápol, hiszen az előző évtizedben gyári csapatuknál, illetve a BAR-Hondánál összesen hat évet töltött. És bár a brit a WEC-ből is kapott izgalmas ajánlatokat, mégis az F1-ben maradás volt az elsődleges vágya, ezért ment bele ebbe a hosszas várakozásba.

A Fittipaldi-Hulme (1974), a Prost-Rosberg (1986), a Prost-Senna (1988-89) és a Hamilton-Button (2010-12) páros után a McLarennek ötödik alkalommal lesz világbajnok pilótapárosa, igaz, most először úgy, hogy egyikük sem az ő színeikben ért fel a sport csúcsára.

A csapat saját nevelésű versenyzője, Kevin Magnussen ugyan elveszítette ülését, de jövőre is a wokingiakkal marad, ahol a tartalékpilóta feladatait fogja ellátni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: