DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 30. hétfő
F1

Mi szükséges a Volkswagen F1-es érkezéséhez?

Bár a cégnél továbbra is hallgatnak, illetve időnként cáfolatokat közölnek az üggyel kapcsolatban, egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a Volkswagen a Formula-1-es debütálás lehetőségét elemzi - Stefano Domenicali segítségével.

Az olasz, aki idén tavasszal volt kénytelen távozni a Ferraritól az autó gyenge teljesítménye miatt, novemberben kezdte meg a munkát az Audinál, amely német autóóriás kötelékébe tartozik a Volkswagen is.

Most a BBC is azt közölte, hogy a 49 éves szakember egy tanulmányt készít arról, hogy mennyire lenne megvalósítható és kifizetődő a márka számára az F1-es debütálás a közeljövőben.

Ám a brit forrás szerint a sporthoz való csatlakozás elsődleges gátját nem is a technikai vagy a financiális okok, sokkal inkább a politikai viszonyok jelentik. A BBC arról számolt be, hogy a Volkswagen elnöke, Ferdinand Piech hosszú ideje rossz viszonyt ápol a FOM élén álló Bernie Ecclestone-nal, és „legalább egyiküknek el kell hagynia jelenlegi posztját, mielőtt a VW Csoport belépne az F1-be.”

domenicali



Ha ez is a helyzet, akkor sem tűnik kilátástalannak az ügy. A 84 éves Ecclestone távozásáról már régóta beszélnek, és úgy tűnik, a Volkswagennél is éppen egy vezetőségváltás előkészületei zajlanak. A BBC F1-es szakértőjeként dolgozó korábbi csapatfőnök, Eddie Jordan úgy tudja, hogy Martin Winterkorn lehet az utód, „aki mindig is hitt abban, hogy a márkának az autóversenyzés királykategóriájában van a helye”.

És bármit is reagálnak a Volkswagennél a következő hónapokban, emlékezzünk csak arra, hogy a szintén hozzájuk tartozó Porsche is egészen addig cáfolta Nico Hülkenberg Le Mans-i szereplését, mígnem egyszer csak bejelentették a német leigazolását.

Persze lehet, hogy a végső döntés még nem született meg arról, hogy a cég elkötelezi-e magát ez a nagy lépés mellett, és talán az is befolyásoló tényező lesz majd, hogy a jövőre érkező Honda hogyan tudja majd felvenni a lépést a többi riválissal. Ez jó mércét jelenthet ahhoz, hogy más késve érkező gyártóknak mennyi esélyük lehet a sikerre az F1 új szabályai mellett.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: