DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
F1

A Mercedesszel együtt a McLaren tesztpilótája is távozik

A Honda érkezésével sejteni lehetett, és be is következett: a McLaren közel kilenc év után szakít rutinos tesztpilótájával, a Mercedesszel kapcsolatban álló DTM-bajnok Gary Paffettel.

Dppi_00112009_305



A most 33 éves Paffett 2006-ban került kapcsolatba a McLarennel a Mercedes révén, ahol az évek során teszt- és tartalékpilótai szerepet töltött be. A csapat tesztelési munkálataiból oroszlánrészt vállalt, kezdetben a pályákon, majd a tesztkorlátozások szigorításával többnyire a szimulátorban. Versenyzési lehetőséget sohasem kapott az F1-ben, legközelebb talán akkor járt hozzá, amikor érkezése évében Juan-Pablo Montoya a szezon közben szakított a McLarennel, de a csapat akkor Pedro de la Rosát ültette az autóba helyette. Utoljára tavaly júliusban vezette az MP4-28-at a silverstone-i teszten.

A 2006-os szezonban teljes mértékben a McLarenre koncentrált, ezt az évet leszámítva azonban 2003 óta állandó tagja a DTM mezőnyének a Mercedes hűséges társaként. 2005-ben bajnoki címhez jutott, négy további szezonban pedig második lett - idén teljesítette messze leggyengébb évét a tabella 22. helyén zárva. 20 futamgyőzelmével azonban a sorozat történetének egyik legsikeresebb résztvevője.

Ám mivel a McLaren jövőre a Honda erőforrásaira vált, a Mercedesszel együtt Paffettnek is távoznia kellett a csapattól.  

Dppi_00212009_048

„Szerettem Wokingban dolgozni, és remélem, hogy a visszajelzéseim hasznosak voltak az évek során. A mérnökök mindenesetre elég kedvesek voltak velem, hogy ki merjem jelenteni, így történt” - nyilatkozta a bejelentés során Paffett. „Rengeteg barátom van a McLarennél, és mindannyiuknak a legjobbakat kívánom a jövőben. Drukkolok azért, hogy a McLaren már jövőre nyerjen egy-két nagydíjat.”

A brit pilóta segítségét a csapat ügyvezető igazgatója, Johathan Neale köszönte meg hivatalosan: „Gary kitűnő tagja volt a McLarennek majdnem egy évtizeden át. A technikai észrevételei a pályán és a szimulátorban pedig rendkívül fontosak voltak számunkra. Ugyanilyen fontos az is, hogy ő egy nagyszerű srác, tehát a legjobbakat kívánjuk neki” - mondta a szakember.

A McLaren Paffett távozásával sem lesz híján tesztpilótáknak, hiszen Oliver Turvey és Stoffel Vandoorne is bármikor hadra fogható Wokingban, és nem kizárt, hogy jövőre egy a Honda támogatását élvező versenyző is csatlakozni fog a keretbe.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: