DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Lopez: „Szomorú”, hogy egy csapat a nézőktől kér pénzt

Nem a Lotus csapatvezetője az első, aki elítéli a közösségi finanszírozás F1-es alkalmazását, amelynek segítségével a Caterham próbál magának elég pénzt összegyűjteni az Abu Dhabiban való részvételhez.

Dppi_00114017_157



Nemrég Christian Horner fogalmazta meg negatív véleményét a módszerrel kapcsolatban, most pedig a Lotust irányító Gerard Lopez világított rá, hogy mekkora problémákra vall, ha az egyébként hatalmas pénzösszegekkel dobálózó F1-ben is ehhez kell folyamodni.

„Ez egy egyszeri eset, és szerintem az egész nagyon szomorú. Különösen ha belegondolunk, hogy mire szokták ezt a rendszert használni” - mondta Lopez az Autosportnak, utalva arra, hogy a „crowfunding” leggyakrabban jótékonysági vagy közösségi célok megvalósítására használt felület.

„A Formula-1 egy 1,6 milliárd dolláros üzlet, amelyben egy év során több mint 900 millió dollárt osztanak szét a csapatok között. És komolyan azt kérdezik, hogy a közösségi finanszírozás jó ötlet-e egy csapat visszahozására? Az etikai oldalát nézve pedig csak még katasztrofálisabb az egész.”

A Caterham törekvései egyébként nem állnak túl jól, hiszen 2,35 millió fontnak eddig csak 54 százaléka gyűlt össze, a határidőt pedig péntek 24:00 órában szabták meg, azaz már csak alig több mint egy nap van hátra a zárásig. Ha nem érkezik meg a kijelölt összeg, akkor a csapat nem utazik el a szezonzáróra, a felajánlók pedig visszakapják a pénzüket.

„Egy csapatfőnök odajött hozzám és nevetni kezdett ezen a közösségi támogatáson. Ezt is elég szomorúnak tartom, és nagyon beszédes, ha az emberek ilyenen nevetni tudnak” - zárta mondandóját Lopez.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: