DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Sutillal nem maradt volna életben a Sauber?

Hiába rendelkezik szerződéssel 2015-re, Adrian Sutilt kényszerből mégis mellékpályára állította F1-es csapata, a Sauber a következő évre. A német nem tudja, mi lesz a sorsa a menesztését követően.

B1wzGa1IMAAOsFX



A svájci istálló egy héten belül két meglepő pilótaválasztást is bejelentett, amelyek értelmében jövőre Marcus Ericsson és Felipe Nasr vezetik majd az autóikat, szerződtetésük mögött pedig nem titkoltan az áll, hogy szponzoraik jelentős pénzekkel tudnak hozzájárulni a csapat működéséhez.

Ezáltal a jelenleg a Sauber kötelékébe tartozó minden versenyző jövője borússá vált. Sutil mellett a másik pilótának, Esteban Gutierreznek sem maradt hely, nem beszélve Szergej Szirotkinról, na meg Giedo van der Gardéról, aki még pár napja is biztos volt benne, hogy övé lesz az egyik ülés a csapatnál.

Az elismert újságíró, Adam Cooper szerint a Sauber nagyon hasonló helyzetben van ahhoz, mint a Marussia volt 2013 elején, amikor kénytelen volt leváltani a szerződéssel rendelkező Timo Glockot egy „fizetős” versenyzőre, ellenkező esetben nem lett volna meg a költségvetésük ahhoz, hogy teljesítsék a szezont.

Ugyanez a helyzet Sutillal is, akit kontraktus köti a hinwiliekhez 2015-re, ám a mai bejelentés értelmében számára nem marad hely, ami akár még fájdalmas jogi vitákba is torkollhat. A német mindenesetre bizonytalan hangvételt ütött meg, amikor az interlagosi sajtótájékoztatón azt kérdezték, mit tartogat számára a jövő.

„Nem tudom” - felelte. „Van még néhány dolog, amit el kell rendeznünk. Nem vagyok frusztrált, egyszerűen így alakult a helyzet. Az F1 évek óta egy elég kiszámíthatatlan üzletág. De amint mondtam, néhány dolgot még tisztáznunk kell, a többit pedig majd a csapat kommentálja.”

„Valóban bejelentettek két versenyzőt, de ez még nem jelenti azt, hogy ők is fognak versenyezni. És azt sem jelenti, hogy a csapat versenyezni fog, tehát valójában nem is történt igazi változás az előző hétvégéhez képest. Csupán egy bejelentést tettek. Azt hiszem, most majd nekem is fel kell szólalnom, hogy elrendezzük a dolgokat” - utalt rövid nyilatkozatában sokadszor azokra a bizonyos "dolgokra" a német.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: