DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Hogy segíthetik a dupla pontok Hamiltont?

Az F1 legnagyobb vihart kavaró idei szabályváltozása, a pontduplázás látszólag már csak Rosberg malmára hajthatja a vizet, ám egy nagyon extrém forgatókönyv esetén Hamiltont segítheti bajnoki címhez.

Amikor nyár közepén és végén Nico Rosberg többször is jelentős előnybe került Lewis Hamiltonhoz képest, úgy tűnt, hogy 2008 világbajnokának esélyeit növelheti az, hogy a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjon dupla pontokat osztanak. Mostanra viszont fordult a kocka, Hamilton 24 pont előnyben van Rosberggel szemben, így a német az, aki hálás lehet az új szabálynak. Méghozzá nagyon, hiszen a duplázás azt jelenti, hogy még ha ki is esik Interlagosban, Hamilton viszont nyer, akkor is marad esélye az idényzárón a bajnoki címre.

hamilton rosberg wolff



Hamilton látszólag már csak veszíthet a duplázással, azonban van egy roppant extrém forgatókönyv, melynek megvalósulása esetén mégis őt segítheti a világbajnoki címhez a szabály – igaz, ennek bekövetkezésére körülbelül akkora az esély, mint hogy Marcus Ericsson jövőre világbajnok lesz a Sauberrel...

Ha Interlagosban Hamilton kiesik, miközben Rosberg nyer, akkor 24 pontos előny helyett egy pont hátrányba kerül német csapattársával szemben a jelenlegi listavezető. Pontegyenlőség esetén Hamilton a bajnok, tehát a pontduplázás ebben az esetben sem segíti őt, hiszen egy „szimpla” egy pontot érő tizedik hellyel is behozná Rosberget, ha ő nullázik Abu Dhabiban – tehát nincs „szüksége” a duplázásra.

Ám abban az esetben, ha a futamot annak 75%-ának megtétele előtt leintik, akkor csak fél pontokat osztanak. Egy hagyományos futamon így Hamiltonnak Rosberg kiesése esetén a 9. helyen kellene végeznie egypontos hátránya ledolgozásához, hiszen egy idő előtt leintett futamon a 10. hely csak 0,5 pontot ér, s így fél pont hátránya megmaradna riválisával szemben. Ha viszont az idő előtt leintett futam történetesen a duplázott Abu Dhabi Nagydíj, akkor a felezés és a duplázás „kiütik egymást”, azaz a 10. hely egy pontot ér, ahogy azt megszokhattuk, s e forgatókönyv szerint Hamilton világbajnok lesz egy 10. hellyel Rosberg kiesése esetén.

rosberg_conf_d

 

Tehát összefoglalva: ha Brazíliában Rosberg nyer és Hamilton nullázik, majd Abu Dhabiban a futam 75%-a előtt leintik a versenyt, és Rosberg nullázik, Hamilton pedig tizedik lesz, akkor Hamilton a dupla pontoknak köszönhetően lesz világbajnok. Természetesen erre igencsak kicsi az esély, a duplázás bármilyen más forgatókönyv esetén vagy Rosbergnek kedvez, vagy nem szól bele a bajnoki cím eldöntésébe. Nem nehéz rájönni, hogy a két Mercedes-pilóta közül jelenleg ki örül jobban ennek a szabálynak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: