DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Itt a megoldás a kiscsapatok számára

A Lotus csapatfőnöke, Gerard Lopez elárulta, a túlélés érdekében az F1 kiscsapatai a jövőben fix összegben részesülhetnek a jogdíjbevételekből azok új elosztási rendszerében.

Miután a két sereghajtó csapat, a Marussia és Caterham nem tudott elutazni az USA Nagydíjra, az indulatok annyira elszabadultak, hogy három alakulat, a Force India, Sauber és Lotus fejében az is megfordult, bojkottálni fogják a vasárnapi futamot. Az istállók – a megmaradt mezőny anyagilag bizonytalanabb része – a Formula-1 tarthatatlan költségei ellen tiltakoztak, amelyen szerintük mindenképpen változtatni kell. Kérdésük megértő fülekre talált, a máskor mindig makacs Bernie Ecclestone beismerte, ő hibáztatható, hogy erre a pontra jutottak el, és mostantól mindenképp a változtatás oldalán áll. Állítólag egy konkrét javaslatot is tett nekik.

„Egy javaslatot tett az úgynevezett kisebb csapatoknak – egy kollégám úgy mondja, a versenyzők a konstruktőrök ellen, amit én is jobban szeretek, mivel ez az igazság –, amely meglehetősen érdekesnek hangzik” – árulta el a Lotus vezetője, Gerard Lopez. „Azt mondta, ezzel a konstruktőri csapatok sok pénzt veszítenek, mivel csak egyetlen győztes van, de a versenyzői csapatok mindig nagyjából ugyanannyit költenek a teljesítményre.”



„Mi szenvedünk, de így is megelőztünk egy McLarent és Ferrarit, ez pedig azt bizonyítja, hogy nem kell 300-400 milliót elkölteni. A CVC és Bernie vizsgálják a kérdést, de lényegében egy alapfizetést fognak adni a kisebbeknek. Őszintén szólva, ez egy nem túl bonyolult dolog. Csak egy kis jó szándékra van hozzá szükség. A teljes összegről beszélünk, nem a feléről, harmadáról vagy hasonló. Miután elkezdik szétosztani bizonyos számú csapat között, mindjárt nem tűnik olyan soknak. Azt gondolom, ez megoldódhat az elkövetkező napokban, talán még Brazília előtt lesz javaslat.”

A Red Bull főnöke, Christian Horner már most élesen tiltakozott a bevételek újbóli elosztása ellen, és a többi nagycsapat sem nevezhető elégedettnek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: