DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Legendák a duplapontos finálé ellen

Egyre közeleg a hírhedt Abu Dhabi Nagydíj, amelyen kettőzött pontokat fognak kiosztani. Az F1 három legendás alakja – 4 világbajnoki cím és 49 győzelem tulajdonosai – kritizálták az új szabályt.



2014-ben vezették be a duplapontos szezonzárót a Formula-1-ben, amely nagyban befolyásolhatja a bajnoki cím sorsát Lewis Hamilton és Nico Rosberg között, és amely számos kritikát érdemelt ki. Legutóbb három sokat látott versenyző, Stirling Moss, Jackie Stewart és John Surtees szólaltak fel ellene.

„Élveztem a versenyeket idén, különösen jó futamok voltak. Igaz, ahhoz nem fér kétség, hogy ha futamot akarsz nyerni, akkor Mercedes-motor kell elsőként, azután pedig Lewis” – vélekedett Stirling Moss, aki sosem nyert bajnoki címet, annak ellenére, hogy 16 futamon győzött és a pontversenyt négyszer zárta másodikként. „Lewis egyértelműen nagyon gyors, kompetens versenyző, aki készen áll a második bajnoki címére. Van valami azonban, ami nagyon nem tetszik, a dupla pontok az utolsó versenyen. Ez egy nagyon buta ötletnek tűnik.”

Nem vélekedik másként John Surtees sem, aki 6 futamot és az 1964-es bajnoki címet nyerte meg – azok után, hogy előtte különösen eredményes karriert teljesítet a gyorsasági motoros világbajnokságon. „Nem túl kielégítő szituáció. Egy csel, amit nem igazán kedvelek. Nem hiszem, hogy túl igazságos a versenyzőkre és csapatokra nézve. Emiatt nem írom le Nicót sem, aki egy nagyon intelligens versenyző, habár mostanában rá nem jellemző hibákat követett el.”

„Nem vagyok a támogatója” – nyomatékosította Jackie Stewart, aki eredményes pályafutásából 27 futamgyőzelmet tud felmutatni. „Nem gondolom, hogy ennek a szabálynak léteznie szabadna. Jobban szeretném, ha a bajnokságot tisztán nyernék meg, ami egyszeres pontokat jelent” – magyarázta a háromszoros világbajnok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: