DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 17. péntek
F1

Sir Frank Williams kapja az Ecclestone-díjat

A Bernie Ecclestone-ról elnevezett, F1-es féket formázó díjat a sportág egyik legendás alakja, Sir Frank Williams kapja az idei szezonban – az első díjazott maga a névadó volt.

A hétvégén sorra kerülő első Orosz Nagydíjon adják majd át az idei Ecclestone-díjat – hivatalos nevén: Bernie Ecclestone-díj a Brembótól, 2014 –, melyet ezúttal a Williams egykori alapító csapatfőnökének, Sir Frank Williamsnek ítéltek oda. A hivatalos indoklás szerint Williams személyiségével és képességeivel nem csupán kiemelkedő eredményeket ért el, de a Formula-1 történetét is nagyban gazdagította.

Sir Frank Williams 1966-ban rövid versenyzői karrier után alapította a Frank Williams Racing Cars nevű istállót, majd 1977-ben Patrick Headdel együtt létrehozta a Williams Grand Prix Engineeringet. Az istálló a Formula-1 történetének egyik legsikeresebb csapata lett, összesen 16 világbajnoki trófeát nyertek (9 egyéni és 7 konstruktőri), 114 győzelmet és 127 pole-t szereztek.

sirfrank_D



 

1986-os súlyos autóbalesete, mely egy életre kerekesszékhez kötötte, sem tudta megtörni, folyamatosan dolgozik csapatáért, még most, hetven felett is. Egyre nagyobb szerepet ad lányának, Claire-nek, de továbbra is ő a csapatfőnök. Sir Franket 1999-ben ütötték lovaggá, de rengeteg más elismerést is kapott, s most Ecclestone, Montezemolo és Lauda után ő lett a Brembo 2011-ben alapított negyedik díjazottja.

A Formula-1-es féket formázó díjat az Orosz Nagydíj rajtját megelőzően, vasárnap adja át Szocsiban Sir Frank Williamsnek Bernie Ecclestone és a Brembo elnöke, Alberto Bombassei.

 



 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: