DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 18. szerda
Egyéb

Amit az alvási apnoe kapcsán tudni érdemes

Ha még nem sportolsz rendszeresen, akkor épp itt az ideje elkezdeni! Nemcsak a közérzetedre lesz jó hatással, hanem az alvásodra és az általános egészségi állapotodra is. Ezek ugyanis mind szoros összefüggésben vannak egymással.

sleepair.hu - 2024 szeptember - LinkMarketing - 1



Ha nem mozogsz eleget, előbb-utóbb felszökik néhány kilogramm, ami miatt lehet, hogy kellemetlenül is érzed majd magad a bőrödben.

A mentális problémák pedig alvási gondokhoz vezethetnek. A folyamatos kialvatlanság gyengíti az immunrendszert, így könnyebben elérhetnek minket a betegségek, és még alvási apnoe is kialakulhat. Vegyük ennek elejét: találjuk meg a kedvenc sportunkat, éjszaka pedig használjunk SleepAir orr- és szájtapaszokat!

De mi az az alvási apnoe, és hogyan enyhíthetjük a tüneteit? Cikkünkben erre adunk most választ. Ha Téged is érint, tarts velünk!

 

Melyek az alvási apnoe jellemzői?

Ébredtél már otthon arra, hogy a veled egy háztartásban élők közül valaki alvás közben fulladozó hangot adott ki, olyat, mint egy hirtelen jött horkolásé? Vagy te is kapkodtad már a levegőt éjszaka? Ez nagy valószínűséggel alvási apnoe lesz, amikor egy légzéskimaradás miatt keletkezik ez a furcsa hang.

 

Milyen fajtái vannak?

Beszélhetünk obstruktív alvási apnoe-ról, amikor alvás közben részben vagy teljesen elzáródnak a légutak. Főként azért fordul elő, mert a nyelvet és a garatot tartó izmok ellazulnak.

A központi alvási apnoe esetében légzési szünet jelentkezik. Ilyenkor az agyunk nem lép kapcsolatba a légzésért felelős izmokkal. A kombinált alvási apnoe pedig az előző kettő egyvelege.

 

A főbb tünetek felismeréséhez

Mégis honnan tudhatjuk, hogy valaki alvási apnoe-val küzd? A hangos horkantáson túl milyen egyéb jelei vannak? Nézzük!

  • Amennyiben tartósan fáradt és álmos vagy napközben, annyira, hogy még el is tudnál aludni, akkor nagy eséllyel ez a probléma.
  • A reggeli fejfájás is intő jel lehet, illetve az éjszakai indokolatlan izzadás.
  • Alvás közben úgy érzed, hogy fuldokolsz, és a levegő is kevés a szobában. 
  • Nehezen koncentrálsz, és a hangulatod is ingadozik.
  • Az éjszakai gyakori vizeletürítés is jelzésértékű.

Ha ezek bármelyikét tapasztaljuk, akkor érdemes lesz egy vizsgálatnak alávetni magunkat. De addig is mit tehetünk?

 

Hogyan enyhíthetünk a panaszokon?

Az alvási apnoe egyik jó ellenszere a sportos, egészséges életvitel és a testsúly csökkentése. Sokat segíthet, ha nem a hátunkon, hanem az oldalunkon alszunk. Előidézője lehet a gyakori alkoholfogyasztás és bizonyos nyugtatók használata, ezért ezeket jó kerülni. 

Javíthatnak a helyzeten a már említett orr- és szájtapaszok. Ezek ugyanis elősegítik a megfelelő szájtartást alvás közben, illetve megkönnyítik az orrlégzést.  Bizonyos esetekben akár műtétre is sor kerülhet, de inkább próbáljuk meg a fenti javaslatokat betartani!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: