DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 10. kedd
Egyéb

10 dolog, amit a Hungaroringen érdemes csinálni a Forma–1-en kívül

Magyarországon 1986 óta minden évben tiszteletét teszi a száguldó cirkusz, és ugyan ki ne tudná, hogy ennek az eseménynek a legendás Hungaroring ad otthont. A Mogyoródon található, több mint négy kilométeres pálya kötelező zarándokhely minden F1-rajongónak. De vajon mi egyebet kínál a Hungaroring? Cikkünkben több remek programot is mutatunk.

 

Vezetéstechnikai tréningek

Ámulva nézzük a Forma–1-es pilótákat, akik a legnehezebb körülmények között, óránként háromszáz km/h-ás tempónál is tökéletesen urai az autójuknak. Nekünk szerencsére a hétköznapi vezetés során ilyen képességekre nincsen szükségünk, nem árt azonban, ha mi is a lehető legjobb sofőrökké válunk. A Hungaroringen található tanpályán próbára tehetjük és fejleszthetjük a tudásunkat. Egy felkészült oktatóval megtapasztalhatjuk, hogyan kell bánni az autóval csúszós úton vagy kopott gumikkal.

elektromos-hutotaska



 



 

Motorsportos események

Nem kétséges, hogy az autó- és motorsport csúcsa a Forma–1. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy más versenyekre ne lenne érdemes kilátogatni. A Forma-1-es hétvégén például semmiképp ne hagyjuk ki az alacsonyabb kategóriák futamait sem. Bizony nem ritka, hogy a Forma–2 izgalmasabb és látványosabb versenyeket hoz, mint a királykategória. A Hungaroringen az International GT Open mezőnye is indul évről évre, márpedig ezek a különleges autók is villámgyorsak és bődületesen hangosak.

Élményvezetés

Bár arra nincs mód, hogy egy Forma–1-es autóval száguldozzunk az aszfaltcsíkon, luxus sportkocsikat nagyon is kipróbálhatunk a magyar versenypályán. Egy rövid felkészítés után – és egy mitfahrer társaságában – máris volán mögé pattanhatunk, és tövig nyomhatjuk a gázpedált. Az élményvezetés akkor is jó ötlet, ha mi magunk szeretnénk csúcsautókat vezetni, de ajándékként is megállja a helyét.

Gokartozás

A legtöbb Forma–1 pilótára igaz, hogy gyerekként gokartozással kezdte a karrierjét. Ezek a gépek tökéletesek arra, hogy megtanuljunk versenyezni, egy erős járművel bánni. Pláne, ha a Hungaroring 513 méter hosszú, igencsak technikás pályáját választjuk. Mindegy, hogy csak most ismerkedünk a sporttal, vagy már versenyeznénk is, ezen a pályán garantáltak az izgalmak!

Csapatépítő

Aligha találunk különlegesebb és emlékezetesebb helyszínt a céges csapatépítőnek, mint a száguldó cirkusz hazai szentélyét. A kollégák itt aztán biztosan nem fognak unatkozni: felállhatnak a díjkiosztó pódiumra, végigsétálhatnak az aszfaltcsíkon és még a kulisszák mögé is bepillanthatnak. A Hungaroring akkor is jó választás, ha kisebb csapattal mennénk, de akár 120 főt is tudnak fogadni.

Annak sincs akadálya, hogy családi napot tartsunk a Ringen. A kisebbeknek is tartogat ugyanis meglepetéseket a helyszín. Ilyen például az ugrálóvár és a mászófal, míg a nagyobbak már a gokartot is kipróbálhatják. Az erdei taxizás pedig korosztálytól függetlenül remek program.

Airsoft

Az airsoft, vagyis a műanyaglövedékkel vívott csata hatalmas népszerűségre tett szert hazánkban is az utóbbi években. A Hungaroringet körülölelő erdők pedig nem mindennapi terepet biztosítanak a küzdelemhez. A lehetőség egész évben adott, már 12 évnél idősebb gyerekeknek is. Az airsoft is lehet egy csapatépítés része, de szülinapra is ideális, ahogy persze legény- vagy lánybúcsúra is. Mivel elég kimerítő sport, nem árt, ha van nálunk egy elektromos hűtőtáska, telis-tele jéghideg italokkal.

Hungaroring-séta

Nemcsak autóval tudunk végigmenni a pályán, hanem akár gyalog is. Megéri, mert a Hungaroring minden egyes négyzetcentimétere történelmi pillanatokról mesél. A túrához persze idegenvezetést is kapunk, így még mélyebb bepillantást nyerhetünk a pálya múltjába, jelenébe és a jövőbeli fejlesztésekbe. Micsoda élmény ott állni, ahol Piquet egy fantasztikus manőverrel elment Senna mellett, vagy ahol elfüstölt Massa Ferrarija 2008-ban!

Futóest

Futva aligha fogjuk megdönteni a Hungaroring körrekordját (1:16.627), de persze nem is ez a cél. Hanem az, hogy mozogjunk, jól érezzük magunkat, mindezt ráadásul exkluzív környezetben. A pálya kezdő futóknak sem jelent túl nagy kihívást, hiszen egy kör 4381 méter, mindössze 35 méteres szintkülönbséggel.

Off-road

Irány az erdő, irány a kemény terep! Bizony, a Ringen nem csupán a tökéletesen sima aszfalton autózhatunk, hanem egy terepjáróval a vadregényes tájban is tehetünk egy próbát. Itt is igaz, hogy felkészült szakember segít minket, így téve maximálisan biztonságossá az off-roadozást.

Nyílt nap

Vajon mit tud a saját autónk vagy motorunk? Mennyivel menne a célegyenesben padlógázzal, és hogyan venné be a sikánokat? Ezekre választ kaphatunk a Ring nyílt napjain, amikor a saját járművünkkel körözhetünk a pályán.

A Hungaroring egész évben vár minket

Nincs olyan hónap, amikor ne lenne érdemes kilátogatni a Hungaroringre. Igaz, minden évszakban máshogy kell készülnünk: nyáron egy elektromos hűtőtáska jön majd jól, télen pedig a bélelt ruházat, amennyiben az egész napot ezen a különleges helyszínen szeretnénk tölteni. De bármikor is érkezünk ide, egy valami biztos: örök emlékeket szerezhetünk.



 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: