DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 18. kedd
Egyéb

Az elsősegély-tanfolyamról bővebben

A mai cikkünkben az elsősegély-tanfolyamról lesz szó. Ezt mindenképp vizsgával kell lezárni, ha B kategóriás jogosítványt szeretnél.

Az itt szerzett ismeretek nemcsak a jogsi miatt lehetnek hasznosak, hanem a mindennapok során is. Ha például rendszeresen sportolunk, könnyen lesérülhetünk, és ilyenkor jó, ha tudjuk, mi a teendő. De nézzük meg kicsit alaposabban is, mit takar ez a kurzus!

 

Elsősegélynyújtás a mindennapokban

Egy olyan készség az elsősegélynyújtás, amelyet igazából mindannyiunknak el kellene sajátítania. Ténylegesen életet is menthet. Szerencsére a legtöbb intézmény, köztük a SofőrSuli 2008 Autósiskola elsősegély-tanfolyamai több helyszínen is időpontban is elérhetők. Így biztosan nem jelent majd gondot összeegyeztetni a mindennapi teendőinkkel. 

Miért is hasznosak az itt szerzett ismeretek? Nem árt, ha tudjuk, hogyan kell ellátni egy ájult embert, vagy egy balesetet követően hogyan kell stabil oldalfekvésbe helyezni a sérült személyt. Gyorsan és hatékonyan tudunk segíteni, megakadályozva a helyzet súlyosabbá válását. 

https-__soforsuli.hu_ - 2024 június - Cikk3



A követelményekről

Ahhoz, hogy kézhez kapjuk a jogosítványunkat, az elsősegély-tanfolyam végén kapott tanúsítványt be kell mutatni. A kiállítás feltétele a sikeres vizsga. A tévhitekkel ellentétben jogilag az elméleti és gyakorlati órákon való részvétel nem kötelező, de erősen ajánlott.

 

Miből áll a kurzus?

A tananyag olyan alapvető életmentési ismereteket, illetve tudásanyagot tartalmaz, amivel felgyorsítható a szakszerű ellátás.

- Ilyen lehet például az, hogy miként tájékozódjunk a baleset helyszínén, beleértve a súlyosságának és a sérüléseknek a felmérését, a környezet biztosítását is.

- Emellett megtanítják még nekünk, hogyan kell mentőt hívni, és azt, hogy hogyan kell kimenekíteni a sérültet egy autóból.

- Arról is információkat kapunk, hogy hogyan fektessük stabil oldalhelyzetbe az érintett személyt.

- Megtanuljuk a különféle vérzések ellátásának módját.. 

- De csonttöréshez, ízületi sérülések helyszíni ellátáshoz is nyújtanak iránymutatást. Azt is megmutatják, hogyan kell kezelni az égési sérülteket. 

- Azt is megtudjuk, hogy szükség esetén hogyan an távolítsunk el egy idegen testet a nyelőcsőből/légutakból.

- Az újraélesztéshez és a defibrillátor használatához is kapunk tanácsokat.

Végül, de nem utolsó sorban megismerkedhetünk az lsősegély-láda tartalmával és annak használatával

 

A vizsga menete

Az elsősegély-vizsga elsősorban a gyakorlatban zajlik, de az ismeretek szóbeli számonkérésére is számítani kell. Összesen három részből áll: az egyik egy kötelezően bemutatandó gyakorlat elvégzése, míg a másik kettő az "A", valamint a "B" tétel megoldása.

A vizsgán csak akkor kapunk “megfelelt” minősítést a vizsgáztatótól, ha az elméleti illetve gyakorlati feladatokat helyesen oldottuk meg. Bukást jelentő hiba lehet például, ha nem ismerjük az eszméletlenség vizsgálatának lépéseit. 

Ha alaposan felkészülünk a felmérésre, nemcsak sikeres lesz az eredmény, de a gyakorlatban, akár még sportoláshoz is jól tudjuk majd hasznosítani.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: