DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
Egyéb

Koccintsunk a sportsikerekre – de meddig?

Dicsőségeinkre, első helyezéseinkre gyakorta szoktunk koccintani pezsgővel vagy más alkoholos itallal, amik nyáron még jobban esnek a hőségben. De ha nem vigyázunk, könnyen elronthatjuk a következő napunkat.

A másnaposság senkit sem kímél, csak azt, aki nem fogyaszt alkoholt. Ha már megtörtént a “baj”, tartsd észben a Reset termékek nevét.

 

Sportolóként még több alkalom van ünnepelni – de vigyázzunk

Ha belekezdünk egy új sportágba, amelyben egyre ügyesebbek leszünk – akár egyedül, akár csapatban –, lassan, de biztosan elkezdenek majd érkezni a sikerek. Ahogy teljesítjük a távokat, pályákat, úgy válunk egyre tapasztaltabbá, magabiztosabbá, és úgy gyűrjük le egymás után a sporthoz kapcsolódó mérföldköveket. A győzelmet, az újabb akadályok teljesítését pedig az ember – legyen szó bármilyen sportról is – örömmel ünnepli meg. Lehet, hogy ez csak egy finom sütemény elfogyasztása, de az is lehet, hogy koccintás lesz a barátokkal vagy családdal. Csapatsportnál pedig nagyobb esély van arra, hogy egy-egy nevesebb rangadó után egy közös bulin eresszük ki a felkészülési napok alatt összegyűlt fáradt gőzt.

https-__resetlifestyleproducts.hu_ - 2024 április - Cikk1



Ilyenkor előkerülnek az alkoholos italok, és ha nem vigyázunk, könnyen túlzásba eshetünk a “csak még egy pohárral” kijelentésekkel. Ekkor jön másnap a másnaposság és annak egy sor kellemetlen tünete. Hiszen az emberi szervezet nem tudja elég gyorsan lebontani az acetaldehidet, és ez okozza majd a kellemetlen érzéseket.

 

A másnaposság tünetei

Ezek persze az előző este elfogyasztott alkohol mennyiségétől és az egyén személyes tűrőképességétől, toleranciájától függnek, de a másnaposság leggyakoribb tünetei a következők:

- Fizikai tünetek közé sorolhatjuk a fejfájást, szájszárazságot, émelygést, hányingert és hányást, szomjúságot, fáradtságot, étvágytalanságot, szapora szívverést és emelkedett vérnyomást, szédülés vagy koncentrációzavart és az érzékenységet a hangokra, fényekre.

- De vannak pszichológiai tünetei is a másnaposságnak, ide tartozik a rossz kedélyállapot, a szorongás megjelenése vagy a már meglévő felerősödése, az ingerlékenység, a lehangoltság és az arra hajlamosaknál a pánikrohamok megjelenése.

Ezek a tünetek általában az alkoholfogyasztást követő huszonnégy órában alábbhagynak és elmúlnak, azonban vannak súlyosabb esetek, amikor tovább is tartanak. Ezért mondjuk hát, hogy jobb megelőzni, mintsem orvosolni a helyzetet.

 

Mit tehetünk másnaposság ellen?

Mindig fogyassz mértékkel és felelősséggel! Ez az elsődleges tanácsunk, ám ha már másnaposan olvasod ezt a cikket, az alábbiakat teheted. Hidratálj megfelelően, pótold az alkohol által a szervezetből kivont vizet. Pótold a C- és a B-vitamint is, és pihenj sokat. Egy könnyű, friss levegőn tett séta is jót tehet, az étkezésnél pedig preferáld az olyanokat, mint a pirítós, banán és társaik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: